INĐIJA: "GARAVI SOKAK" NAJMASOVNIJA PJESNIČKA MANIFESTACIJA

Pjesnici iz Dervente učestvovali su na 28. Međunarodnoj pjesničkoj manifestaciji "Garavi sokak", koja je održana u Kulturnom centru Inđija, u organizaciji Književnog kluba "Miroslav Mika Antić".

17 Sep 2017 0 komentara   Posavske novosti

Predsjednik Književnog kluba "Miroslav Mika Antić" Zlatomir Borovnica rekao je da je na konkurs stiglo oko 900 prijava autora iz cijeloga svijeta. 

"Klub je u martu 1998. godine osnovala grupa entuzijasta i ljubitelja lijepe riječi, u znak sjećanja na rano preminulog velikana srpskog pjesništva, slikara i boema. Već 28 godina traje manifestacija `Garavi sokak`, a u ovogodišnjem zborniku zastupljeno je 410 autora", kaže Borovnica. 

Na završnoj manifestaciji koja je održana juče učestvovalo je više od 70 pjesnika i gostiju. 

Aleksandar Mijalković, profesor književnosti, u predgovoru koji nosi naslov „ Poezija tuge i optimizma“ je napisao:

„ Svaki pjesnik je u traganju za srećom, sopstvenom i ljudskom, poput filozofa zapitan o suštini postojanja. Da li je sreća prepuštanje životu, plesu tuge i sreće, sastavni dio igre, nepoznavanje lošeg“.

Evita Bojkovac /12/ iz Dervente bila je najmlađi učesnik manifestacije, kojoj je organizator susreta dodijelio specijalnu Povelju, a na manifestaciji su učestvovali i Dervenćani Željko Đukić i Nenad Simić.

U zborniku iz Dervente zastupljeni su i Vera Koropkin Ratkovac, Savko Pećić, Gvozden Mile Nešković, Dragica Đekić i Jasmina Radanović.

Manifestacija je od 2003. godine zvanično postala međunarodna. 

Možda vas i ovo interesuje...

  • DERVENTA: PRIJEM POVODOM KRSNE SLAVE "PROSVJETE" (FOTO)

    Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" Derventa organizovalo je danas svečani prijem povodom praznika Svetog Save, krsne slave i 23 godine od druge obnoviteljske skupštine Društva.

  • ODRŽAN NOVOGODIŠNJI KONCERT FOLKLORA

    U Derventi je održan novogodišnji koncert folklora, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva mladih "Bosiljak".

  • Milorad Mišo Đurđević na ''Višnjićevim književnim susretanjima'' u Šidu

    Povodom 250-godišnjice od rođenja srpskog velikana Filipa Višnjića, najpoznatijeg slijepog pjevača junačkih pjesama, jedinstvenog guslara čije se pjesme prenose sa koljena na koljena generacijama koje veličaju svoj rod, savremenika Vuka Karadžića, u Šidu je u organizaciji Kulturno obrazovnog centra proteklog vikenda održana književna manifestacija ''Druga Višnjićeva književna susretanja''.

Morate se prijavite da bi ostavili komentar