DERVENTA: ODRŽANE ŠESTE POSAVSKE VEČERI

U Derventi je održana manifestacija Šeste Posavske kulturne večeri, na kojoj je nastupilo šest kulturno-umjetničkih društava, a u organizaciji Udruženja "Posavljak" Bijelo Brdo.

01 Okt 2017 0 komentara   Posavske novosti

Idejni pokretač događaja je Jelica Blažević koja kaže da su Posavske kulturne večeri manifestacija na kojoj se može vidjeti sva ljepota narodnih nošnji, ali i čuti izvorna pjesma posavskoga kraja. 


"Želimo pomoći u afirmaciji neafirmisanih umjetnika, očuvati kulturna blaga sa ovog područja i prenijeti na mlađe generacije", rekla je Blaževićeva. 

Ona je navela da je u sklopu manifestacije organizovana i izložba umjetničkih slika i ručnih radova, izbor narodnih nošnji, bogata tombola i zabava.

Šeste kulturne večeri otvorio je predsjednik Udruženja "Posavljak" Bijelo Brdo Franjo Blažević, koji je zahvalio svim donatorima na pomoći u organizaciji. 


Manifestaciji su prisustvovali i ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, poslanik u NJemačkom parlamentu Josip Juratović, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, načelnik opštine Odžak Jakov Ivanković,  i mnogi drugi. 

Juratović je rekao da se radi o veoma bitnoj manifestaciji na kojoj se ljudi iz cijelog svijeta, koji su porijeklom sa ovih prostora, okupe i druže.

„ Ovo je prostor koji je bio pogođen veoma ružnom prošlošću, i ovo je svakako doprinos da se učvršćuje mir, stvaraju prijateljstva, gradi zajednička budućnost. Naša budućnost je zajednička uvijek, ali je daleko bolje da nam svim bude ljepša“, rekao je Juratović.


"Bio sam na manifestacijama u Zagrebu, Beču, ali nigdje srce ne zaigra kao u Posavini, ovdje u Derventi, Brodu. Svi vi koji ste sa nama ste naša snaga, da očuvamo našu tradiciju na ovim prostorima", rekao je Čordaš.

U programu su nastupili KUD „Bosanska Posavina“ iz Beča, KUD „Tamburica“ i KUD „Koraćanski dukati“ iz Koraća, KUD“ Seljačka sloga Prelog“ iz Čakovca, KUD“ Bijelo Brdo“ Zagreb, Folklorna skupina „Jaranice“ Osijek-Klub žena Udruge „Prsten“, i KUD „Gromovnik“ iz Novog Šehera. Učestvovala je Izvorna grupa „Župljani“, zatim Ivona i Slavko Guberac, Marko Andrijanić i Mira Božić.

Možda vas i ovo interesuje...

  • PREDSTAVLJENA ANALIZA IZVJEŠTAVANJA O PROBLEMIMA LICA SA INVALIDITETOM

    Mediji kontinuirano prate rad udruženja koja se bave problemima lica sa invaliditetom, ali nedostaju analitički tekstovi, posebno u oblasti zapošljavanja, zaključeno je u Derventi na prezentaciji analize medijskog izvještavanja na području ove opštine za protekle tri godine.

  • PRIJEM ZA DJECU SA KOSOVA I METOHIJE

    Za djecu sa Kosova i Metohije i njihova tri nastavnika koja su  u okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ doputovali u  Šamac, je upriličen prijem u Opštinskoj upravi.

  • Željki Cvijanović dodijeljena Povelja opštine Modriča

    Predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović dodijeljena je Povelja opštine Modriča za 2018. godinu, najviše priznanje ove lokalne zajednice, odlučeno je na sjednici Skupštine opštine Modriča.

Morate se prijavite da bi ostavili komentar