DERVENTA: ODRŽANE ŠESTE POSAVSKE VEČERI

U Derventi je održana manifestacija Šeste Posavske kulturne večeri, na kojoj je nastupilo šest kulturno-umjetničkih društava, a u organizaciji Udruženja "Posavljak" Bijelo Brdo.

01 Okt 2017 0 komentara   Posavske novosti

Idejni pokretač događaja je Jelica Blažević koja kaže da su Posavske kulturne večeri manifestacija na kojoj se može vidjeti sva ljepota narodnih nošnji, ali i čuti izvorna pjesma posavskoga kraja. 


"Želimo pomoći u afirmaciji neafirmisanih umjetnika, očuvati kulturna blaga sa ovog područja i prenijeti na mlađe generacije", rekla je Blaževićeva. 

Ona je navela da je u sklopu manifestacije organizovana i izložba umjetničkih slika i ručnih radova, izbor narodnih nošnji, bogata tombola i zabava.

Šeste kulturne večeri otvorio je predsjednik Udruženja "Posavljak" Bijelo Brdo Franjo Blažević, koji je zahvalio svim donatorima na pomoći u organizaciji. 


Manifestaciji su prisustvovali i ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, poslanik u NJemačkom parlamentu Josip Juratović, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, načelnik opštine Odžak Jakov Ivanković,  i mnogi drugi. 

Juratović je rekao da se radi o veoma bitnoj manifestaciji na kojoj se ljudi iz cijelog svijeta, koji su porijeklom sa ovih prostora, okupe i druže.

„ Ovo je prostor koji je bio pogođen veoma ružnom prošlošću, i ovo je svakako doprinos da se učvršćuje mir, stvaraju prijateljstva, gradi zajednička budućnost. Naša budućnost je zajednička uvijek, ali je daleko bolje da nam svim bude ljepša“, rekao je Juratović.


"Bio sam na manifestacijama u Zagrebu, Beču, ali nigdje srce ne zaigra kao u Posavini, ovdje u Derventi, Brodu. Svi vi koji ste sa nama ste naša snaga, da očuvamo našu tradiciju na ovim prostorima", rekao je Čordaš.

U programu su nastupili KUD „Bosanska Posavina“ iz Beča, KUD „Tamburica“ i KUD „Koraćanski dukati“ iz Koraća, KUD“ Seljačka sloga Prelog“ iz Čakovca, KUD“ Bijelo Brdo“ Zagreb, Folklorna skupina „Jaranice“ Osijek-Klub žena Udruge „Prsten“, i KUD „Gromovnik“ iz Novog Šehera. Učestvovala je Izvorna grupa „Župljani“, zatim Ivona i Slavko Guberac, Marko Andrijanić i Mira Božić.

Možda vas i ovo interesuje...

 • MODRIČA: IZ KONAKA MANASTIRA UKRADEN NOVAC

   

  Iz konaka Manastira Svetog proroka Ilije u Dugoj Njivi, kod Modriče, ukradeno je oko 300 KM, saopšteno je danas iz Policijske uprave Doboj.

 • DERVENTA: OBILJEŽENA KRSNA SLAVA MUP-a ( foto)

  Pripadnici Policijske stanice Derventa danas su obilježili krsnu slavu Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske- Svetog arhangela Mihaila, a tim povodom služen je pomen za 10 poginulih derventskih policajaca, položeni su vijenci ispred spomen-obilježja, te prelomljen slavski kolač.

 • ŠAMAC: Počeo rad na projektu „Škola za 21. vijek“

  Osnovna škola (OŠ) „Šamac“ dobila je mikro bit uređaj, u okviru projekta „Škola za 21. vijek“, koji će pomoći učenicima da lakše savladaju programiranje.

Morate se prijavite da bi ostavili komentar