DERVENTA: ODRŽANE ŠESTE POSAVSKE VEČERI

U Derventi je održana manifestacija Šeste Posavske kulturne večeri, na kojoj je nastupilo šest kulturno-umjetničkih društava, a u organizaciji Udruženja "Posavljak" Bijelo Brdo.

01 Okt 2017 0 komentara   Posavske novosti

Idejni pokretač događaja je Jelica Blažević koja kaže da su Posavske kulturne večeri manifestacija na kojoj se može vidjeti sva ljepota narodnih nošnji, ali i čuti izvorna pjesma posavskoga kraja. 


"Želimo pomoći u afirmaciji neafirmisanih umjetnika, očuvati kulturna blaga sa ovog područja i prenijeti na mlađe generacije", rekla je Blaževićeva. 

Ona je navela da je u sklopu manifestacije organizovana i izložba umjetničkih slika i ručnih radova, izbor narodnih nošnji, bogata tombola i zabava.

Šeste kulturne večeri otvorio je predsjednik Udruženja "Posavljak" Bijelo Brdo Franjo Blažević, koji je zahvalio svim donatorima na pomoći u organizaciji. 


Manifestaciji su prisustvovali i ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, poslanik u NJemačkom parlamentu Josip Juratović, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, načelnik opštine Odžak Jakov Ivanković,  i mnogi drugi. 

Juratović je rekao da se radi o veoma bitnoj manifestaciji na kojoj se ljudi iz cijelog svijeta, koji su porijeklom sa ovih prostora, okupe i druže.

„ Ovo je prostor koji je bio pogođen veoma ružnom prošlošću, i ovo je svakako doprinos da se učvršćuje mir, stvaraju prijateljstva, gradi zajednička budućnost. Naša budućnost je zajednička uvijek, ali je daleko bolje da nam svim bude ljepša“, rekao je Juratović.


"Bio sam na manifestacijama u Zagrebu, Beču, ali nigdje srce ne zaigra kao u Posavini, ovdje u Derventi, Brodu. Svi vi koji ste sa nama ste naša snaga, da očuvamo našu tradiciju na ovim prostorima", rekao je Čordaš.

U programu su nastupili KUD „Bosanska Posavina“ iz Beča, KUD „Tamburica“ i KUD „Koraćanski dukati“ iz Koraća, KUD“ Seljačka sloga Prelog“ iz Čakovca, KUD“ Bijelo Brdo“ Zagreb, Folklorna skupina „Jaranice“ Osijek-Klub žena Udruge „Prsten“, i KUD „Gromovnik“ iz Novog Šehera. Učestvovala je Izvorna grupa „Župljani“, zatim Ivona i Slavko Guberac, Marko Andrijanić i Mira Božić.

Možda vas i ovo interesuje...

  • Od nedjelje spavamo sat duže

    U nedjelju u 3.00 časa, časovnike treba pomjeriti jedan sat unazad tako da se vrijeme u 3.00 časa računa kao 2.00. Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u martu, kada počinje ljetno računanje vremena.

  • ODŽAK: Svečano obilježen Dan općine

    U povodu Dana općine Odžak 8. veljače su održani prigodni sadržaji. Proslava je započela tradicionalnom karnevalskom povorkom najmlađih stanovnika naše općine, koji su ovaj dan obilježili na veseli način, maskirani u neobične likove.

  • U Šamcu sutra 8. Sajam „Dobro došli u Posavinu“

    Turistička organizacija Šamac u saradnji sa lokalnom zajednicom , organizuje 8. Sajam „Dobro došli u Posavinu“, sajam meda, zdrave hrane i korparstva, koji će biti održan 16. i 17. decembra u Hotelu „Plaža“ Šamac.

Morate se prijavite da bi ostavili komentar