Rode iz Gradiške postale senzacija na Malti ( Foto)

 

Ovih dana ornitolozi na Malti bilježe seobu ptica iz cijele Evrope preko Sredozemlja.

05 Okt 2017 0 komentara   Posavske novosti

Posebnu pažnju javnosti privukle su dvije mlade rode iz Gradiške koje su ornitolozi banjalučkog Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta markirali prstenovima početkom septembra.

„Rode su izležene u selu Vrbaška, opštine Gradiška, u dvorištu Gojka Ćelića. U toku ljeta odrasle ptice – roditelji su potrovani, vjerovatno u toku deratizacije zbog mišje groznice. Nakon toga ptići su uz pomoć radnika Elektrodistribucije Gradiška skinuti sa gnijezda kako ne bi uginuli. Gojko i Nataša Ćelić su nas obavijestili i nakon toga smo brzo reagovali, ptice pregledali, prevezli i zbrinuli kod naše volonterke Dženane Bešić koja se za njih brinula sve do avgusta.

Iako su bile ručno hranjene i uz ljude, instikt seobe je proradio i u tom periodu počele su da uvježbavaju let i da se iz dana u dan sve više udaljavaju od mjesta gdje su hranjene. 18. septembra, predveče su nas napustile i nisu se više vraćale. 

Prije nekoliko dana kolege ornitolozi sa Malte javili su nam se sa fotografijama „naših“ roda. S obzirom da Malta ima velikih problema sa krivolovom volonteri su budno pazili na ptice tokom zadržavanja na Malti i iduće jutro rode su nastavile svoj put za Afriku.

Ptice su markirane aluminijskim i kolor prstenovima Centra za markiranje životinja iz Beograda, a prstenovanje su izvršili biolozi DIZB-a Jovica Sjeničić i Dejan Radošević. Nadamo se da će se ove dvije rode tokom sljedećeg proljeća bezbijedno vratiti u okolinu Gradiške i osnovati nova legla“, saopšteno je iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

Možda vas i ovo interesuje...