Rijetka vrsta sove u centru Banjaluke

U blizini ulice Jovana Dučića u centru Banjaluke jučer je  pronađena rijetka vrsta sove – uralska ili dugorepa sova.

13 Okt 2017 0 komentara   Posavske novosti

 „Građani su nam juče ujutro dojavili da se na više lokacija u centru Banjaluke viđa krupna sova koju proganjaju vrane i druge gradske ptice. Ustanovili smo da se radi o rijetkoj i malobrojnoj vrsti – dugorepa sova (Strix uralensis), drugoj po veličini sovi koja se kod nas može naći. Kad smo se uvjerili da sova nije povrijeđena, trudili smo se da izbjegnemo hvatanje i da je navedemo da napusti centar kako se ne bi povrijedila. Par  trenutaka poslije uputila se ka drvoredu i polako se udaljila od centra.

Vjerovatno se radi o mladoj ptici koje starije sove proganjaju sa svojih teritorija, a približavaju se gradovima zbog obilja pacova i miševa privučenih otpadom. Ovo je svakako zanimljiv nalaz, posebno jer se radi o rijetkoj vrsti koja je tipična za stare i očuvane brdske i planinske šume, pa je njen nalaz u gradu neuobičajen. Podsjećamo da se radi o zakosnki zaštićenoj vrsti, pa ukoliko građani dođu u situaciju da vide povrijeđenu jedinku mogu da nas obavijeste, ali da nikako ne hvataju i ne uznemiravaju pticu jer bi se mogla osjetiti ugroženom i povrijediti nekog", navedeno je u Saopštenju Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta/DIZB/. 

Uralska sova gnijezdi se u brdskim i planinskim šumama. Radi se o krupnoj vrsti koja naraste do 50-60 cm dužine i raspona krila do 130 cm. Starije ptice su jako agresivne u toku odgajanja mladih. Hrane se pretežno glodarima i to puhovima, voluharicama, miševima, pacovima i dr., pa su zbog ishrane jako korisne životinje.

Možda vas i ovo interesuje...