DERVENTA: OSVEŠTAN I NALOŽEN BADNjAK (Foto)

U Derventi je nakon večernjeg bogosluženja u Sabornom i spomen Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, ispred hrama osveštan badnjak i obavljen čin nalaganja badnjaka na vatru.

06 Jan 2019 0 komentara   Posavske novosti

Tradicionalno crkveni badnjak je naložio načelnik opštine Derventa Milorad Simić. 

„ Božić najradosniji praznik, a  sam čin nalaganja badnjaka obavljam već duži niz godina. Zadovoljstvo je naložiti prvi badnjak , biti na molitvi i podijeliti tu radost sa brojnim “, rekao je Simić.

On je sveštenstvu i svim stanovnicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitao najradosniji praznik Božić, uz tradicionalni pozdrav "Mir Božiji - Hristos se rodi", ali i 9. januar - Dan Republike Srpske.

Večernje bogosluženje predvodio je protojerej-stavrofor Radojica Ćetković, starješina hrama, koji je u izjavi novinarima rekao da svi praznici koje slavimo unose radost u živote , a da Božić osim radosti unosi i svjetlost i čini poseban doživljaj.

„ Najbolja poruka je poruka Anđela koji su se obratili pastirima i rekli „Slava Bogu na visini, na zemlji mir, a među ljudima dobra volja. Svi mi ljudi slavimo Boga, da gradimo mir među sobom, da imamo više dorbre volje i razumjevanja“, rekao je Ćetković.

Današnje okupljanje bilo je kod Starog mosta na rijeci Ukrini odakle je kolona sa badnjacima prošla ulicama grada i prigradskim naseljima, a učenici iz ove kolone zajedno sa ostalima priključili su se centralnom događaju ispred hrama u Derventi. 

Osvećenje i nalaganje badnjaka obavljeno je kod Crkve Svete Petke Paraskeve u Agićima, zatim ispred hramova u Osinji, Novom Naselju i drugim selima. 

 

Srećno Banje veče želi Vam regionalni portal Posavske novosti 

Možda vas i ovo interesuje...

Morate se prijavite da bi ostavili komentar