DERVENTA: "STARA CRKVA" SIMBOL PRAVOSLAVLJA ( foto)

U Derventi u Srpskoj Varoši obnavlja se „Stara crkva“, koja je sagrađena i osvećena 1885. godine.

08 Jan 2019 0 komentara   Posavske novosti

Crkva je 4. juna na Spasovdan 1992. godine u ranim jutarnjim časovima miniranjem srušena za vrijeme okupacije pripadnika HVO-a i drugih pomagača.

Sveštenik Ilija Jović kaže da će crkva biti  manjih dimenzija, ali istog spoljašnjeg izgleda kao stara crkva koja je postojala mnogo godina.

„ Počeli smo u decembru 2017. godine izradom idejnog rješenja ne samo crkve već i kompleksa u cjelini. Zatražili smo blagoslov od vladike Fotija i već 11. januara 2018. godine dobili smo pismeni blagoslov da našu ideju možemo sprovesti u djelo“, kaže Jović.

On dodaje da su prikupljena sva potrebna odobrenja od lokalnih i republičkih institucija, da je početkom aprila uslijedila akcija čišćenja temelja i konzerviranje po instrukcijama Zavoda za prirodno i kulturno naslijeđe Republike Srpske.

„ Ranija crkva je  bila  dimenzija 24 puta 12,5, a debljina zidova 1,6 metara. Zvonik je preživeo rušenje i on je već obnovaljen, i krst postavljen za vrijeme osvećenja temelja 22. jula 2018. godine“, kaže Jović.

Srpska pravoslavna crkva odlučila je da novi hram bude posvećen Blagovijestima koje se praznuju 7. Aprila, dok je u ranijem vremenu crkva bila posvećena Uspeniju Presvete Bogorodice.

Predsjednik Odbora za obnovu  „Stare crkve“ Drago Nagradić kaže da su u toku završni radovi na pokrivanju crkve, nakon čega će uslijediti unutrašnje i vanjsko uređenje.

„Stara crkva je bila simbol pravoslavlja u Derventi. Dolazio sam kao dijete  , i ostalo je urezano u sjećanje lijepa uspomena na njeno postojanje. Na incijativu vjernika, posebno dijela Srpske varoši došli smo na ideju da se obnovi crkva“, kaže Nagradić.

On dodaje da će osim obnove crkve u sklopu kompleksa biti sagrađen i Svetosavski dom, mrtvačnica sa palionicom svijeća.

„Osim donacija i učešća vjernika pomoć u izgradnji pružilo je Ministartsvo za izbjeglice i raseljena lica Vlade RS i Ministarstvo civilnih poslova BiH sa po 10.000 KM. Vjerujemo da će pomoći biti još, jer nam predstoji još mnogo radova“, kaža Nagradić.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije 22. jula 2018. godine osveštao je temelje i krst „Stare crkve“.  

Za kuma temelja Stare crkve izabran je Drago Nagradić, koji je i predsjednik Građevinskog odbora za izgardnju crkve. Gradnja temelja počela je 30. maja i završena za manje od mjesec dana.

Mještanin Sretko Nikolić izrazio je radost povodom gradnje „Stare crkve“, na mjestu gdje su godinama crkvena zvona prizivala na okupljanje.

„Crkva je porušena od onih koji su mislili da nas isteraju zauvijek sa ovim prostora. To je bio nastavak progona i ponovo su udarili na bogomolju“, prisjeća se Nikolić.

Godine 1850/'51. tadašnji paroh derventski sa trgovcima Đorđom Kostićem, Ristom Kostićem i Simom Karamitrovićem i ostalim parohijanima počeli su gradnju derventske crkve.

Zidanje crkve je trajalo 4-5 godina tako da je na Uspenije Presvete Bogorodice , kome je crkva i bila posvećena 1855. godine osveštana.
 
Tokom  gradnje crkve činjene su smetnje od turskog življa, tako da su gore pomenuti trgovci i pored dozvole za gradnju crkve i po drugi put išli u Carigrad da traže zaštitu.

Od 1851. godine, kada su osveštani temelji hrama datira i Velikogospojinski vašar.

Unutrašnjost "Stare crkve", u izgradnji 

"Stara crkva", obnova u toku 

Početak kopanja temelja 

Spasovdan 2018. godine 

Spasovdan 2018. godine 

Temelji osvećenje 2018. godine 

 

Tekst i fotografije: Nenad Simić, Posavske novosti /2018 i 2019./ 

Možda vas i ovo interesuje...

Morate se prijavite da bi ostavili komentar