DERVENTA: Jedna od uspješnijih godina „VIHOR-a“

Srpski književni klub „Vihor“ Derventa uspio je da u 2018. realizuje sve planirane aktivnosti, ostvari zapaženo učešće na međunarodnim književnim konkursima i manifestacijama,  da održi i unaprijedi  izdavačku djelatnost. 

17 Jan 2019 0 komentara   Posavske novosti

Predsjednik Kluba Nenad Simić ističe da su Međunarodni ilindanski pjesnički susreti „Prljača“ postali više od manifestacije i veoma reprezentativni događaj na koji se rado dolazi i o kojem se u širem regionu priča.

„Uspostavljena prijateljstva i kontakti na susretima pjesnika u Derventi traju neraskidivo i ulaze već u  18. godinu postojanja. To je naš zajednički doprinos razvoju kulture našeg grada, promociji Dervente, ali i gradnji mostova među ljudima šireg regiona“, ističe Simić. On dodaje da su tokom svih prethodnih godina imali materijalnu pomoć i razumijevanje načelnika Milorada Simića,  prijatelja iz privrednog života ali i brojnih pojedinica.

Predsjednik Upravnog odbora „Vihora“ Milorad Đurđević ističe da je održano niz manifestacija u organizaciji Kluba i da su bile veoma posjećene.

„Organizovali smo poetsko veče „ Dan Milovana Bjeloševića Belog“, povodom obilježavanja 26 godina od  njegovog stradanja i književno veče „ Vihorovo stihovanje“ , okupilo je predstavnike klubova pjesnika i književnika iz Bijeljine, Šamca, Doboja i Dervente“, ističe Đurđević, i dodaje da su 17. Ilindanski pjesnički susreti „Prljača 2018“ održani 4. i 5. avgusta.

Slavko Pokrajac iz Dervente dobitnik je nagrade  pjesničkih susreta “Svome rodu od Kosova do danas” koji se na Vučijaku kod Prnjavora održavaju uoči Vidovdana u organizaciji Srpskog književnog kluba“Talasi” iz Prnjavora.

Na konkursu „Suze Kozare“ u organizaciji Udruženja srpskih književnika u Sloveniji i Narodne biblioteke Gradiška, treće mjesto osvojio je Milorad Mišo Đurđević za pjesmu  „Prozor naš je otvoren i nebu je mio“.

Vera Ratkovac Koropkin osvojila je drugo mjesto na konkursu „Zlatno pero“ u Ljubljani.

Nenad Simić dobitnik je Povelje „Zlatni medaljon“ Umjetničkog kluba „Lahor“Požarevac i „Povelje sa zlatnom značkom“ Udruženja srpskih književnika u Sloveniji.

 Delegacija  „Vihor-a“ prisustvovala je u Somboru manifestaciji „Matica-dijaspora“ na kojoj je obilježeno i deset godina postojanja somborskog Zavičajnog udruženja Srba „Korijeni“.

„Vihoraši“ su učestvovali i na manifestacijama – susretima na Ozrenu, u Tesliću, Doboju, Modriči, Pelagićevu, Banjoj Luci, Prnjavoru, Šamcu, Bijeljini, Šidu, Novom Sadu, Beogradu, Inđiji…

U izdanju „Vihora-a“ svjetlost dana ugledale su knjige: „Moje pričice i zapisi“ Savka Pećića,  povodom 50 godina njegovog pjesničkog, književnog, novinarskog i kulturnog stvaralaštva, zatim slikovnice „Cvrčak“ i „Lav“ Milorada Đurđevića.

Štampan je zajednički zbornik „Ilindansko pjesničko saborovanje“ i „Derventa me u zagrljaj zove“, prva zbirka poezije Tanenka Marića.

 „Vihoraši“ su zastupljeni u desetinama zajedničih  zbornika koje izdaju klubovi iz RS, BiH i regiona.

 

SrKK“Vihor“ Derventa

Možda vas i ovo interesuje...

  • ЕПИСКОП ФОТИЈЕ ПРИМИО ПРЕДСТАВНИКЕ „ПРОСВЈЕТЕ“ ИЗ ДЕРВЕНТЕ

    Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Фотије примио је у Епархији зворничко-тузланској у Бијељини протојереја-ставрофора Драгана Каиновића, предсједника Општинског одбора Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Дервента и адвоката Милорада Ђурђевића потпредсједника ООСПКД Просвјета Дервента са којима се задржао у срдачном разговору поводом активности у односном одбору.

  • ZBIRKA POEZIJE "DERVENTA ME U ZAGRLJAJ ZOVE" TANENKA MARIĆA

    U izdanju Srpskog književnog kluba “Vihor“ iz Dervente svjetlost dana ugledala je prva zbirka poezije „Derventa me u zagrljaj zove“ Tanenka Marića iz Dervente.

  • ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE "VIHOROVO STIHOVANJE"

    Književno veče "Vihorovo stihovanje" u Derventi okupilo je predstavnike klubova pjesnika i književnika iz Bijeljine, Šamca, Doboja i Dervente.

Morate se prijavite da bi ostavili komentar