KUDM "BOSILJAK" DERVENTA: GODINA ISPUNJENA USPJESIMA ( foto)

Kulturno-umjetničko društvo mladih „Bosiljak“ iz Dervente, je ansambl koji je prošlu godinu započeo humanim radom, učestvujući na koncertu u Pelagićevu, gdje je prikupljeno nekoliko desetina hiljada maraka za liječenje Natalije iz Pelagićeva.

20 Jan 2019 0 komentara   Posavske novosti

Naredno humano djelo Bosiljkovići provode učestvujući u prikupljanju pomoći za udruženje  roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ Banja Luka. Osmi mart je datum kada Bosiljkovići na poseban način obraduju sve dame Dervente, a posebno svoje majke, organizujući  program povodom Dana žena.

KUDM „Bosiljak“ Derventa je ansambl koji uzima učešće na raznim internacionalnim manifestacijama, učestvuje u mnogobrojim emisijama na internacionalnim televizijama u svojoj, a i susjednim državama, što je činjeno nekoliko puta u ovoj godini i time svoj program pokazao pred milionskim auditorijumom.

Program KUDM „Bosiljak“ se  svake godine nađe na nekoliko festivala u zemljama u okruženju, pa tako i ove godine, gdje je drugi ansambl na poseban način predstavio Bosiljak i Republiku Srpsku u Bugarskim gradovima Kiten, Primorsko i Plovdiv.

Najljepši nastupi članova „Bosiljka“ su pred svojom publikom, jer su ti nastupi puni posebne ljubavi prema zavičaju i sugrađanima sa kojima uvijek dijele svaku radost i sreću na sceni i van nje. Tako su rado zaigrali na sceni ispred pravoslavnog hrama u Derventi, a povodom Vidovdana, sa članicama Kola srpskih sestara iz Dervente.

Jedna od neobičnih manifestacija, svakako je „Jaje fest“ u Donjem Žabaru, gdje su Bosiljkovići, pored mnogobrojnih učesnika, zaigrali i zapjevali, a i za pojas zadjenuli, koreografije koje su prisutni s oduševljenjem prihvatili, a poslije toga svi zajedno probali najveću kajganu koja je ikada napravljena na ovim prostorima, a sadržavala je 5.055 komada jaja.

Radost povodom nastupa u Vlasenici nisu krili domaćini, koji su ugostili Bosiljkoviće, koji, kao i uvijek, u svaki grad gdje gostuju, donesu radost i oduševljenje svojim nastupima, svojom dobrom uigranošću, kao i organizovanim djelovanjem i pozitivnim odnosom prema organizatoru.

Dječiji ansambli rade i djeluju veoma organizovano i uvijek su spremni uzeti učešće na svim pravoslavnim, a i drugim manifestacijama. Tako su polovinom godine učestvovali u programu povodom krsne slave manastira proroka Sv. Ilije u Detlaku, opština Derventa.  

Jelaško ljeto je manifestacija koju prati na hiljade posjetilaca, a ove godine ih je bilo mnogo više, upravo zato što je u programu učestvovao KUDM Bosiljak iz Dervente, na oduševljenje svih prisutnih.

Najgrandioznije i najmoćnije putovanje je realizovano odlaskom u Narodnu Republiku Kinu i to u Makao i Hong Kong. To je bila trinaestodnevna turneja na dalekom istoku koju će Bosiljkovići nositi u srcima dok postoje.

Oktobar je mjesec u godini koji je za Derventu, Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu, prepoznatljiv po inter-folk-festu Bosiljkovanje. Ovaj internacionalni festival,  dvadesetdrugu godinu organizuje KUDM Bosiljak iz Dervente,  koji je u Derventu i gradove u okruženju, do sada doveo preko dvijestotine ansambala iz država bivše Jugoslavije, Evrope i Azije.

Krajem godine je održano jedno jako lijepo druženje sa prijateljima iz Švedske. Prvo su zajedno na planini Borja u motelu Hajdučke vode imali zajedničko druženje i odmor. Potom su skupa učestvovali na 37. koncertu KUD ,,Pobjeda'' u Tešnju a potom u Derventi održali koncert, a Bosiljkovići posebno pripremili i podarili najmlađim sugrađanima. Bilo je paketića, vrijednih nagrada a posebno interesantnog novogodišnjeg programa. Ovako je KUDM ,,Bosiljak'' mirisao prošle godine i time zaključili ovogodišnji, veoma bogat i značajan, kalendar aktivnosti 2018 godine.

Članovi KUDM ,,Bosiljak'' Derventa, počinju pripreme ovu 2019. godinu, kada će otputovati za daleki Katar u učestvovati na Festivalu Kulturnih različitosti sa još sedamnaest zemalja svijeta.     

Možda vas i ovo interesuje...

Morate se prijavite da bi ostavili komentar