У ДЕРВЕНТИ ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА ( фото)

Протојереј-ставрофор Далибор Ђекић рекао је вечерас да је у историји риједак примјер гдје син поглавара и господара земље оставља сјај и богаство владалачко само да народу своме од што веће користи буде, и да је то диван примјер пожртвовања и несебичности.

26 Jan 2019 0 komentara   Posavske novosti

У Центру за културу вечерас је одржана Светосавска академија у организацији Светосавске омладинске заједнице, на којој је Ђекић одржао бесједу.

"Вечерас славимо спомен на највећег сина српског, нашег Просвјетитеља и Учитеља Св. Саву Немањића. Тог генија нашег, који презревши свилу и кадифу, злату и порфиру, прима на себе калуђерску црну ризу, да би у њој, а са крстом и јеванђељем у рукама, просвијетлио народ српски и научио да пути воводјашчаго жизан“, рекао је Ђекић.

Он одаје да живот Светог Саве требао би да буде познат сваком Србину јер његов живот није био живот голе ријечи и празног слова, као многих данашњих назовимо великана, него живот рада и дјела.

Ђекић  је истакао да је Сава знао да је вјера камен темљац у животу сваког народа, и да је његова прва брига била да православље које је тек почело хватати коријене у народоду српском што боље утврди и учврсти.

„Ове године славимо осам вијекова аутокефалности- самосталности наше цркве. Феномен самосталности израста из природе цркве која подразумијава заједницу са свим помесним црквама, због чега је труд Светог Саве у вези са постизањем самосталности потпуно складан са древни црквеним поретом“, рекао је у бесједи Ђекић.

У бесједи је говорио : „Будимо на опрезу! Чувајмо се свега, што би нам могло, ма и најмање пољуљати љубав и оданост према мајци цркви и отаџбини нашој“.

У програму су учествовали ученици Центра за дјецу и омладину са сметњама  у развоју „Вудућност“, ученици основних школа “Никола Тесла“ и „19. Април“ , те ученици Средњошколског центра „Михајло Пупин“ и Стручне и техничке школе.

Светосавској академији присуствовали су свештеници Српске православне цркве, замјеник начелника општине Дервента Синиша Јефтић, директори основних и средњих школа, и многи други.

Možda vas i ovo interesuje...

  • OO SUBNOR DERVENTA: REALIZOVANE BROJNE AKTIVNOSTI UZ PODRŠKU LOKALNE ZAJEDNICE

    Opštinska organizacija Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/ Derventa u protekloj godini obnovila je više od polovine spomen-obilježja, a u svim aktivnostima imala je podršku lokalne zajednice, rekao je predsjednik ove organizacije Borislav Preradović.

  • Večeras najveći i najsvjetliji Mjesec u 2019. godini

    Pun mjesec će večeras 19. februara, biti najveći i najsvjetliji u 2019. godini, jer će se nalaziti na tački koja je najbliža Zemlji, odnosno na oko 356.800 kilometara, najavili su naučnici.

  • Rasvijetljeno razbojništvo u Derventi

    Policijski službenici Policijske stanice Derventa zajedno sa policijskim službenicima Sektora kriminalitičke policije Policijske uprave Doboj, a u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom,  idetinifovali su lice Lj.Đ. (1981) sa područja opštine Derventa, za koje postoji osnov sumnje da je izvršilo krivično djelo „Razbojništvo“.

Morate se prijavite da bi ostavili komentar