DERVENTA: OTVORENA IZLOŽBA "NEMANJIĆI - RAĐANJE KRALJEVINE" ( foto)

U Derventi je otvorena izložba Petra Đinovića "Nemanjići - rađanje kraljevine", čiju postavku čine umjetnička djela namjenski stvarana za istoimenu seriju Radio-televizije Srbije.

04 Feb 2019 0 komentara   Posavske novosti

Đinović je rekao da je izložen mali dio onoga što je stvarano za snimanje serije, a što bi trebalo da bude zanimljivo i privlačno posjetiocima, posebno mladim. 

"Odabrao sam ove eksponate kako bi podstako mlade da se zainteresuju za državu Nemanjića", rekao je Đinović. 

On je dodao da je na stvaranju više hiljada eksponata radilo više stotina ljudi. 

"Čovjek sam koji je do zadnjeg molekula zaljubljen u Republiku Srpsku i to stalno ponavljam i ovde i kada sam u Srbiji", dodao je Đinović. 

Direktor Narodne biblioteke "Branko Radičević" iz Dervente Mirjana Plisnić rekla je da je veliko interesovanje mještana za ovu izložbu. 

"To je prikaz Srednjeg vijeka. Đinović je jutros održao lijepo predavanje učenicima. Prenio im je sve ono što je bitno za taj period, koji je bio veoma važan za razvoj srpske države", rekla je Plisnićeva. 

Derventski književnik Vojilsav Nović ističe da ga izložba podsjeća na ono što je učio, a što je, možda, i zaboravio. 

"Ovo je poželjna izložba. Ima dosta toga napisano, ali je lakše i mladima doći na izložbu i vidjeti sve ovo, jer može mnogo da se sazna", kaže Nović. 

Posjetioci izložbe mogu da pogledaju djela kostimografa Stefana Savkovića i scenografa Kirila Spaseskog, kao i oružje i oruđe koji su korišteni za snimanje serije, te fotografije scenografije. 

Izložba je postavljena u Narodnoj biblioteci "Branko Radičević", koja je i organizator. 

Možda vas i ovo interesuje...

  • ЕПИСКОП ФОТИЈЕ ПРИМИО ПРЕДСТАВНИКЕ „ПРОСВЈЕТЕ“ ИЗ ДЕРВЕНТЕ

    Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Фотије примио је у Епархији зворничко-тузланској у Бијељини протојереја-ставрофора Драгана Каиновића, предсједника Општинског одбора Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Дервента и адвоката Милорада Ђурђевића потпредсједника ООСПКД Просвјета Дервента са којима се задржао у срдачном разговору поводом активности у односном одбору.

  • "ОРКЕСТАР ХАРМОНИКА" У ДЕРВЕНТИ 2. МАРТА

    Српско просвјетно и културно друштва "Просвјета", Општински одбор  Дервента организује концерт „ Оркестар Хармоника“ из Угљевика у просторијама Центра за културу Дервента.

  • "BOSILJAK" PUTUJE U DOHU

    Članovi Kulturno-umjetničkog društva mladih "Bosiljak" iz Dervente 26. februara putuju u Dohu, gdje će nastupiti na Festivalu interkulturalnog dijaloga i kulturnih različitosti.

Morate se prijavite da bi ostavili komentar