Logoraši očekuju kaznu za Azru Bašić srazmjernu njenim zločinima

Udruženje ratnih zarobljenika opštine Derventa danas je obilježilo krsnu slavu Svetog đakona Avakuma i poručili da očekuju da će kazna Azri Bašić biti srazmjerna zločinima koje je počinila nad Srbima u opštini Derventa.

30 Dec 2016 0 komentara   Posavske novosti

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika opštine Derventa Drago Knežević rekao je da ga raduje da je Azra Bašić konačno izručena iz Amerike, gdje se skrivala godinama, a koja je počinila strašne zločine u Derventi. 

"Za one koji ne znaju, ona je zaklala logoraša Blagoja Đuraša nakon što je pretučen i mučen. Izvadila je nož i zabila ga u vrat Đurašu, a ostale logoraše koji su stajali u redu tjerala je da piju njegovu krv", izjavio je novinarima Knežević. 

On žali što veliki broj logoraša zbog smrti nije dočekao izručenje Azre Bašić BiH i njeno suđenje, te izrazio nadu da kazna za nju neće biti blaga kao prema ostalim zločincima koji su počinili zločine u logorima za Srbe na području opštine Derventa. 

Knežević je ocijenio da je izrečena kazna Damiru Lipovcu od sedam godina veoma blaga za one zločine koje je počinio. 

"To je bruka Tužilaštva da čovjek koji se krio iza lažnog identiteta dugo godina i koji je isporučen BiH dobije malu kaznu. On je mučio logoraše na razne načine, a dva čovjeka ubio pucajući im iz puške u usta. Za takva ubistva je potrebna veća kazna, a ne kao da je počinio ubistvo u saobraćajnoj nesreći", dodaje Knežević. 

Udruženje logoraša Derventa

On je zahvalio lokalnoj zajednici na čelu sa načelnikom opštine Derventa Miloradom Simićem što pomaže rad Udruženja, ali i gradnju spomen-crkvice u sklopu kompleksa na Čardaku. 

"Gradnja crkvice je u završnoj fazi. Vjerujemo da će do obilježavanja 25 godina od stradanja civila Čardaka na Mali Vaskrs naredne godine biti dovršena i osveštana", rekao je Knežević. 

Delegacija Udruženja položila je vijenac na spomen-kompleksu Čardak, gdje je poslije rata otkrivena masovna grobnica ubijenih srpskih civila, ali i na centralni spomenik borcima Vojske Republike Srpske u centru grada. 

Udruženje logoraša opštine Derventa

Sveštenik Radojica Ćetković osveštao je slavsko žito i kolač, kojeg su zatim prelomili načelnik opštine Derventa Milorad Simić i predsjednik Udruženja Knežević. 

Slavskom ručku prisustvovali su preživjeli zarobljenici, članovi Udruženja, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Policijske stanice Derventa i lokalne zajednice.

Možda vas i ovo interesuje...

  • DERVENTA: BOGDANIĆ I JOVIĆ POSJETILI PORODICU KOJA JE DOBILA TROJKE

    Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Jović posjetili su danas u Derventi porodicu Gibanica, koja je u ovoj godini dobila trojke i uručili im prigodne poklone i jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1.500 KM.

  • OTVARANJE ULICE GRADA PINEROLO

    Delegacija italijanskog grada Pinerolo posjetiće u petak, 15. septembra, Derventu, koja sa ovim gradom ima potpisanu Povelju o bratimljenju.

  • Mladi fudbaleri pokazali svoje umijeće

    U organizaciji Omladinskog pogona Fudbalskog kluba "Tekstilac" održan je, protekle nedjelje, međunarodni turnir u fudbalu, za dječake uzrasta od 2005-2008.godine.

Morate se prijavite da bi ostavili komentar