Mark Zakerberg se sprema da uđe u politiku?

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg objavio je svoj novi cilj za 2017. godinu, koji je dodatno podstakao spekulacije o njegovom mogućem političkom angažmanu.

05 Jan 2017 0 komentara   Posavske novosti

Zakerberg, poznat po tome da svake godine pred sebe stavlja nove izazove, sada je najavio da želi da obiđe sve američke savezne države i upozna njihove ljude.

– U nekim od država sam već proveo značajan period vremena, ali treba da obiđem bar još tridesetak kako bih zatvorio krug. Nakon burne 2016. godine, nadam se da ću imati priliku da popričam sa tim ljudima, pitam ih kako žive, rade, zarađuju, kao i šta misle o budućnosti – napisao je Zakerberg na Fejsbuku.

Osnivač Fejsbuka istakao je da se “SAD nalaze na istorijskom raskršću”.

– Dekadama su nas tehnologija i globalizacija učinile produktivnijim i povezanijim. To nam je donijelo koristi, ali je mnogim ljudima učinilo život težim. Takođe, doprinjelo je najvećem osećaju podjeljenosti koji sam u svom životu vidio. Moramo da pronađemo način da promijenimo pravila igre, kako bi ona funkcionisala za svakoga – naveo je Zakerberg.

Britanski “Telegraf” navodi da je nakon ovakvih objava nemoguće izbjeći pomisao da ovaj Zakerbergov govor podsjeća na politički, te da filantrop i tehnološki mag planira da u jednom momentu upliva u političke vode.

Prošlog mjeseca “Blumberg” je objavio da je Zakerbergu dozvoljeno da radi dvije godine u američkoj Vladi a da ne izgubi kontrolu nad Fejsbukom.

Erskin Bouls, nekadašnji šef kabineta Bila Klintona a danas član upravnog odbora Fejsbuka izjavio je da bi “izgledalo poprilično neodgovorno ukoliko Mark Zakerberg uđe u politiku dok kontroliše Fejsbuk”.

Mark Andersen, jedan od najistaknutijih investitora kompanije Fejsbuk poručio je Zakerbergu da “mora da pronađe način kako da se upusti u posao u Vladi a da ne prestravi dioničare kompanije”.

Ono što podgrijava sumnje da se Zakerberg sprema za politiku jeste i njegova izjava koju je dao za katolički Božić, kada je rekao da “smatra da je religija veoma važna”, te da “više nije ateista”. Imajući u vidu da je ateizam jedan od poslednjih tabua američke politike, koji glasači ne praštaju tek tako, Zakerbergovo okretanje Bogu i nije tako iznenadno.

Prema Galupovom istraživanju 2012. godine, svega 54% glasača reklo je da bi glasalo za ateistu.

Pored toga, Zakerberg je poput pravog političkog kandidata putovao svijetom i sretao se sa brojnim svjetskim liderima, uključujući nekadašnjeg premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona (2010), kao i kineskog predsjednika Si Đinpinga (2015).

U avgustu prošle godine bio je gost pape Franje u Vatikanu, gdje su razgovarali o uticaju tehnologija na smanjenje siromaštva širom planete, kao i na “poruke širenja nade”.

Njegov pravi politički potez dogodio se osnivanjem “Fwd.us”, lobističke grupe koja se zalaže za reformu Zakona o imigraciji.

Ispred koje političke partije bi se Zakerberg kandidovao je pitanje koje je otvoreno za debatu. U biračkom spisku Zakerberg se registrovao bez naznake o partijskoj pripadnosti, piše “Volstrit džornal”, a 2013. je javno odbio da podrži bilo koju političku opciju. Kada su ga upitali da li je demokrata ili republikanac, odgovorio je:

– Ja sam pristalica ekonomije znanja.

Nebrojeno puta se družio sa Barakom Obamom, ali je ujedno 2013. organizovao večeru na kojoj su se prikupljala sredstva za političku kampanju republikanca Krista Kristija, guvernera Nju Džersija. Od tada je 11 puta donirao novac demokratama, a sedam puta republikancima, navode podaci Centra za odgovornu politiku.

U protekloj predsedničkoj kampanji negirao je da je Fejsbuk imao bilo kakvog uticaja na rezultate kandidata. Ipak, teško je povjerovati da, u dobu ekspanzije interneta i njegovog enormnog uticaja na politiku, pionir društvenih mreža i čovjek sa 83 miliona pratilaca na Fejsbuku ne bi imao značajnu prednost u odnosu na bilo kog političkog protivnika.

Svi Zakerbergovi izazovi

2017: Obići sve savezne države SAD

2016: Pretrčati365 milja, i dizajnirati sistem vještačke inteligencije koji će mu olakšati obavljanje kućnih poslova

2015: Svake nedjelje pročitati novu knjigu

2014: Napisati jednu ljubaznu poruku zahvalnosti svakog dana

2013: Svakoga dana, upoznati novu osobu van Fejsbuka

2012: Programirati svakog dana

2011: Jedi samo životinje koje sam ubiješ

2010: Naučiti mandarinski

2009: Nosi kravatu na posao svakog dana

IZVOR: Blic.rs/Atv

Možda vas i ovo interesuje...