Tradicionalna sječa BADNJAKA (FOTO).

Stanovnici derventskih sela koji proslavljaju Badnji dan jutros su tradicionalno obavili sječu badnjaka.

06 Jan 2017 0 komentara   Posavske novosti

U selu Osinja grupa mještana organizovano je krenula u šumu da pronađe badnjak, onako kako to nalažu pravoslavni običaji. 

Nenad Kukić iz ovog mjesta rekao je Posavskim novostima da tradicija sječe badnjaka traje godinama i da u organizovanom odlasku učestvuje sve veći broj mladih, što ga posebno raduje jer će tradiciju Srba imati ko da naslijedi. 

"Ovo jutro je veoma hladno, ali značaj običaja na Badnji dan ne smije se zaboravljati. Posebno sam radostan što se sve veći broj mladih uključuje u sječu badnjaka, ali i kasniji obilazak sela i nalaganje badnjaka kod hrama", kaže Kukić. 

Sjeca badnjaka Derventa

I većina građana sa područja grada jutros rano otišla je u obližnje šume po badnjak, a oni koji to nisu učinili imaju mogućnost da badnjak kupe od lokalnih prodavaca kojih je svake godine na ulicama sve više. 

Srpska pravoslavna crkvena opština Derventa obavijestila je vjernike da će danas biti organizovana povorka badnjaka kroz grad, a okupljanje je zakazano u 14.00 časova ispred tržnog centra "Milenijum" kod Starog mosta. 

Kolona sa badnjacima u večernjim časovima doći će pred saborni i spomen-hram Uspenja Presvete Bogorodice u centru grada, gdje će biti organizovano večernje bogosluženje, a potom i centralno nalaganje badnjaka.

Možda vas i ovo interesuje...

Morate se prijavite da bi ostavili komentar