BOŽIĆ najradosniji praznik!

Srpska pravoslavna crkva proslaviće sutra Božić, najradosniji hrišćanski praznik - dan Rođenja Isusa Hrista.

06 Jan 2017 0 komentara   Posavske novosti

U času rođenja Isusa Hrista, koji je u ovaj svijet došao radi spasenja cijelog ljudskog roda od grijeha i vječne pogibelji, zvijezda je obasjala Vitlejemsku pećinu, a na nebu su anđeli zapjevali "Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja". 

Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali jagnje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijeli smirnu, tamjan i zlato. 

Kod Srba Božić je praznik sa dosta običaja i njegova proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća. 

Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole se Gospodu, a zatim pjevajući tropar "Roždestvo tvoje Hriste Bože naš", okreću i lome česnicu - pogaču u koju je stavljen novčić. 

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu česnice bude novčić naredna godina biti posebno srećna. 

Božić je porodični praznik, taj dan se ne ide u posjete, sa izuzetkom polaznika ili položajnika - muške osobe, obično je to kum, komšija ili porodični prijatelj, koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić. 

Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa "Mir Božiji - Hristos se rodi!", uz otpozdrav "Vaistinu se rodi!".

Možda vas i ovo interesuje...

 • BORISLAVU RAKIĆU URUČENO PRIZNANJE " NAČELNIK POSAVINE"

  Načelniku opštine Vukosavlje  Borislavu Rakiću danas je uručeno priznanje „Načelnik Posavine“, koje su mu dodijelili čitaoci i redakcija Regionalnog portala Posavske novosti.

 • BROD: POLOŽENI VIJENCI I PRISLUŽENE SVIJEĆE (FOTO)

  Kod spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Brodu danas su, povodom Dana boraca i Prvog srpskog ustanka, položeni vijenci i prislužene svijeće.

 • ''Humanitarne akcije ne možemo da zabranimo''

   

  Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu svojim radom i transparentnošću steći će povjerenje građana i to je jedini način da ubuduće spriječimo ili smanjimo broj humanitarnih akcija koje se pokreću za liječenje djece u inostranstvu.

Morate se prijavite da bi ostavili komentar