DERVENTA: Osveštan i naložen BADNJAK (FOTO)!

U Derventi je nakon večernjeg bogosluženja u Sabornom i spomen Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, ispred hrama osveštan badnjak i obavljen čin nalaganja badnjaka na vatru.

06 Jan 2017 0 komentara   Posavske novosti

Tradicionalno, već 12 godinu, crkveni badnjak je naložio načelnik opštine Derventa Milorad Simić. 

On je sveštenstvu i svim stanovnicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitao najradosniji praznik Božić, uz tradicionalni pozdrav "Mir Božiji - Hristos se rodi", ali i 9. januar - Dan Republike Srpske.

Paljenje Badnjaka u Derventi

"Svima želim dobrog zdravlja i svega onog što požele. Moje čestitke svima koji slave Božić, a svima zajedno srećnu i uspješnu ovu godinu. Svima koji slave Dan Republike upućujem čestitku, a to činimo na svoje zadovoljstvo i ne na nečiju štetu", rekao je Simić. 

Večernje bogosluženje predvodio je protojerej-stavrofor Radojica Ćetković, starješina hrama, koji je u propovijedi istakao "da su svi ljudi ozareni svjetlošću praznika Božića“. 

"Božić je što se tiče običaja najraznovrsniji i najradosniji praznik. Posebnu idilu stvara i snijeg koji je zabijelio. Oko 20 godina traje tradicija okupljanja i nalaganja badnjaka na vatru", reko je Ćetković. Paljenje Badnjaka u Derventi

Današnje okupljanje bilo je kod Starog mosta na rijeci Ukrini odakle je kolona sa badnjacima prošla ulicama grada i prigradskim naseljima, a učenici iz ove kolone zajedno sa ostalima priključili su se centralnom događaju ispred hrama u Derventi. 

Osvećenje i nalaganje badnjaka obavljeno je kod Crkve Svete Petke Paraskeve u Agićima, zatim ispred hramova u Osinji, Novom Naselju i drugim selima. 

Možda vas i ovo interesuje...

Morate se prijavite da bi ostavili komentar