blank

Актив жена Градског одбора Социјалистичке партије организовао је одржавање историјског часа, изложбу фотографија, новинских чланака и експоната у поводу обиљежавања 19. Априла- Дана ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату.

blank

Предсједник Актива жена ГО СП-а Дервента Јасмина Радановић каже да су чланице овог актива у просторијама Центра за културу припремиле историјски час, рецитале пјесама и кратку бесједу, са којом су жељели да дају допринос обиљежавању 77 годишњице од ослобођења Дервенте.

blank

“Изложиле смо један дио фотографија, новинских чланака и осталог из претходног времена да подсјетимо наше суграђане на веома важне догађаје из прошлости Дервенте.  Наш град ће сутра обиљежити Дан ослобођења, наша Основна школа носи назив “19. Април”,каже Радановићева.

Она је мишљења да је потребно младе нараштаје учити да треба поштовати тековине Народноослободилачке борбе, чувати све споменике и стварати пријатељства и хуманост према људима.

blank

Град Дервента обиљежиће сутра 77 година од ослобођења у Другом свјетском рату полагањем вијенаца и цвијећа погинулим и умрлим борцима Народноослободилачког рата на спомен-обиљежје испред Основне школе “Никола Tесла”.

Програмом свечаности у 10.00 часова обавиће се полагање вијенаца на Партизанском гробљу, након чега ће у 11.00 часова вијенци бити положени код спомен-обиљежја испред школе “Никола Tесла”, потврђено је из Градске организације Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Дервента и Града Дервента, који су организатори обиљежавања.

Са подручја Дервенте у Другом свјетском рату убијено је 1.350 становника у логорима, затворима и на кућном прагу, подаци су СУБНОР-а Дервента.

ПН

blank