blank

Ален Игњатић из Грка је примјер успјешног младог сточара, који је за 16 година створио респектабилну фарму. Бави се узгојем музних крава и највећи је произвођач сировог млијека у бродском крају.

Игњатић није желио у потрагу за „бољим животом“ било гдје на запад, као што су то урадили многи. Остао је ту, у родном Грку, јер се руководи крилатицом да ко хоће да ради, може и овдје пристојно живјети.

За 16 година подигао је фарму која данас броји 70 грла. Посла се не плаши, биљежи успјехе и најављује нове подухвате. Ален Игњатић је прије 16 година почео да се бави сточарством и производњом млијека. Тада је имао једну музну краву.

-Почео сам са једном, па двије, онда је било четири. Тако сам кренуо, ширио стадо, улагао у објекте-, присјећа се млади фармер.

Године 2015. Игњатић је саградио пространу и савремену шталу, улажући значајна средства. Била је то најава ширења фарме. Данас броји 70 грла.

-У нови објекат краве сам уселио 2016.године. Било је мјеста за 22 грла. Ово је посао који стално тражи улагања како би себи олакшао посао и поспјешио квалитет производње. Прошле године урадио сам савремено измузиште са лактофризом да се осам крава у истом трену музе, значи два пута по четири грла одједном. То је затворен систем, много лакше и брже обавим мужу, а хигијенски је неупоредив са класичним начином. Знате, када кренете у овај посао морате много да радите. Нисам нигдје желио да одлазим, борба је стална, уложено је много средстава, али може се од овог пристојно живјети. Није ме привлачила жеља да негдје одем и нисам се покајао-, наглашава он.

blank

За велики број грла неопходно је обезбедити доста квалитетне хране што је један од предуслова за количину и квалитетно млијеко. Свјестан је тога и Ален. Обрађује 500 дунума земље одакле подмири већину потреба за сточном храном. Узгаја расна грла, приносима млијека је задовољан.

-Кукуруз сијем за силажу, сијено припремим, а концентрат купујем. Имам нешто сименталца, црног и црвеног холштајна, али преферирам црни холштајн јер је изутетно млијечна крава, а даје и добро потомство. Производим око 650 литара дневно, мљекара сваки други дан одвози. Додуше, цијена млијека је ниска ако узмемо у обзир скок цијена других производа посљедњих мјесеци. Много је поскупила готова храна за стоку, а и цијене репроматеријала за ратарску производњу су отишле у небо, тако да би реално и цијена млијека требала бити виша. Имам 37 крава на мужи, неке су засушене, имам и осам стелних јуница, телади и тако-, говори Игњатић.

Млади фармер из Грка дневно потроши пет часова бринући се о фарми. Додуше, подиже нови објекат, па је обавеза и више.

-Ујутро и увече је обавезна мужа по сат времена. Остало радим трактором, све укупно око пет часова. Није тешко, не радим пуно физички. Краве су даноноћно на отвореном, на 26 дунума ограђеног простора. Овај начин узгоја је много лакши него да су стално у штали, а и краве су здравије, тако да с те стране немам проблема. Уз шталу правим нови објекат, односно надстрешницу 36 пута 6 метара првенствено за храњење, а и да се краве имају гдје скрити од падавина-, закључио је Игњатић.

Ален Игњатић је данас највећи произвођач сировог млијека у бродској општини. Конкуренције се не плаши, него позива и друге младе људе који се колебају како даље у животу, да раде оно што воле и расмисле о мљекарској производњи.            

Д.И. /Радио Брод 

 
 
blank