blank

Амбасадорка Републике Чешке у БиХ Ивана Хлавсова разговара је данас у Броду са руководством ове општине и посјетила деминерске тимове Републичке управе ЦЗ /РУЦЗ/ Републике Српске, Федералне управе ЦЗ и Министартва унутрашњих послова Републике Чешке који врше преглед ријечног дна и десне обале ријеке Саве низводно од савског моста и уништавање пронађених минско експлозивних средстава.

Током састанка, којем су поред њене екселенције и начелника општине Зорана Видића, присуствовали представници ентитетских управа ЦЗ, Министарства безбједности БиХ и полиције Републике Чешке, било је ријечи и о развојним потенцијалима али и проблемима са којима се Брод суочава.

blank

Хвалсова је напоменула да полиција Чешке 10 година има значајну сарадњу са ентитетским управама ЦЗ која доприноси безбједности локалном становништву и економском развоју.

-Добро смо упознати са сутуацијом у БиХ у вези овог проблема и низ година посредтвом ИТФ фонда у сарадњи са БХ МАК-ом годишње донирамо  20.000 еура за деминирање неке површине која треба да се користи у економском смислу -, изјавила је Хвалсова.

Она је подсјетила да су прошле године радови извођени на граничном прелазу Шћепан поље између БиХ и Црне Горе, а ове године у општини Шипово.

-Други дио мисија се односи на ријеке и језера. Наши полицијски рониоци радили су у Сави, Дрини, Уни, Неретви и другим ријекама и језерима-, напоменула је амбасадорка и изразила наду у наставак ових активности.

blank

Начелник Брода Зоран Видић је истакао  да је посјета амбасадорке прилика и за упознавање са развојним шансама и потенцијалима бродске општине.

-Нажалост, имамо потребу за сарадњом на пољу деминирања  због опасности од потенцијалних минско-експлозивних средстава која се налазе у току ријеке Саве. Ово је прилика да разговарамо и о проширењу сарадње на поље економије. Чешка развојна агенција је присутна у РС, објављени су одређени пројекти и надамо  се да ће наше апликације бити успјешне у тим пројектима-, изјавио је Видић.

blank

Директор РУЗЦ Милан Новитовић је нагласио да су циљеви оваквих активности повећање безбједности грађана у близини ријека, те да утичу и на развој економије и туризма, коришћењем ријека као туристичких потенцијала у локалним заједницама гдје су мисије проведене.

-Ријеч о десетогодишњој сарадњи развијеној на пољу подводног укалањања минско експлозивних средстава. Према информацијама о загађености Саве минско експлозивним средтвима РУЗЦ је кандидовала наставак мисије започете 2017.године. Претходно је мисија споведена у Вишеграду, а за наредну годину смо аплицирали Приједор и језеро Клиње код Гацка. РУЗЦ и тим за подводно деминирање прати велики напредак остварен од 2012. како у опремању материјално-техничким средствима тако и обученом људству и успостављању стандарда и оперативних процедура које се односе на подводно деминирање-, рекао је Новитовић

Шеф одјела за стратешка планирања у Министартву безбједности БиХ Идриз Брковић, подсјетио је да су министартва безбједности БиХ и унутрашњих послова Републике Чешке 2015.године потписали Меморандум о разумјевању на основу којег се изводи укалањање минско екплозивних средства из водених површина и врши обука ронилаца из ентитетских управа ЦЗ.

Д.И./РАДИО БРОД 

blank