blank

Стара црква у Српској вароши у Дервенти, која је срушена на Спасовдан 1992. године за вријеме окупације ХВО-а и такозване Армије БиХ, данас је освећена. 

Чин освећења обавио је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, те служио Свету архијерејску литургију.

blank

“Свако освећење храма је велики догађај у једном мјесту, једној епархији. Можемо слободно рећи да је то догађај поновљене педесетнице. Сваки храм је мјесто нашег сабирања, окупљања, приношењу молитава Богу, уздаха, тескоба и крстова наших, али и великог уздравља које очекујемо од Господа нашег“, у бесједи је рекао Фотије.

Он је додао да ће у храму често бити служена литургија.

“Овдје ће се често служити, посебно суботом, ткз. за успокојена литургија, али и другим данима и празницима. Радујмо се данашњем дану, радујмо се побједи свјетлости над тамом, као дану Божанске истине над неистинама разним које постоје унутар овог свијета, као побједи здравља над болестима“, додао је Фотије.

blank

За кума храма проглашен је привердних и мјештанин Дервенте Драго Наградић, који је и предсједник Грађевинског одбора за обнову храма.

“У свом срцу носим бол од 1992. године заједно са дервенстким вјерницима када је порушена наша љепотица Дервентска црква. Чекали смо 25 година да кренемо у изградњу спомен храма, споменa на нашу некадашњу љепотицу из времена која је грађена 1850. gодина“, у изјави новинарима рекао је Наградић.

Он додаје да је прије двије и по године кренула обнова и да се дошло до чина освећења.

“Радост и срећа не може се исказати. Овдје би био премал простор да прими све оне који се радују, али због ситуације у вези корона вируса ограничен је број окупљања. Велико је задовољство што смо успјели да направимо овај храм, уз помоћ привредника, свештеника и наших добрих дервенстких вјерника“, додаје Наградић.

Одликован је Орденом “Светог краља Драгутина- Преп. Теоктиста”.

“Ово признање нисам очекивао као дар јер нисам ишао на добијем, већ да урадим и учиним све што могу да помогнем обнову храма, заједно са пријатељима. Свештенство је препознало наш рад и дало је награду и захваљујем се много. Ми своје нисмо завршили има овдје још посла“, радосно каже Наградић.

blank

Орденом “Светог краља Драгутина- Преп. Теоктиста” одликован је и привредник Радован Пазуревић.

Начелник општине Милорад Симић који је присуствовао данашњем чину освећења уручена је Архијерејска  похвалница.

Архијерејска похвалница додијељена је и Славену Гојковићу, Витку Драгичевићу из Поља, Миланку Балешевићу, Недељку и Јелици Воћкић из Новог Села, Сретку Николићу, Мири Асентићу, Зорану Раилићу, Славиши Ђурашу, Жељку Косијеру, Владану Поповићу, Дејану Савковићу, Добривоју Којићу,  Ђоки Томинчићу и Бењамину Сремчевићу.

Било је планирано да храм буде освештан на Спасовдан, 28. маја, али је одгођено због епидемиолошке ситуације.

Активности у вези са обновом почеле су у децембру 2017. године израдом идејног рјешења цјелокупног комплекса који обухвата обнову цркве, изградњу светосавског дома, те мртвачнице са палионицом свијећа.

Обновљена црква посвећена је Благовијестима, које се празнују 7. априла.

Градњу дервентске Старе цркве почео је 1850. године тадашњи парох дервентски са трговцима Ђорђем и Ристом Костићем, те Симом Карамитровићем и осталим парохијанима.

Зидање богомоље трајало је до 1855. године, када је на празник Успења Пресвете Богородице, којем је и била посвећена, црква освештана.

Градњу су ометале турске власти, па је од Цариграда тражена дозвола и заштита.

Од 1851. године, када су освештани темељи храма, датира и Великогоспојински вашар.

Посавске новости/Ненад Симић 

 

blank