blank

Тридесетосмогодишњи Владимир Топић побједник је у Броду пливања за Часни крст у ријеци Сави.

blank
Владимир Топић

blank

“Ово је треће учешће за пливање за Часни крст и први пут побјеђујем. Овај празник је прије свега велики хришћански празник, а пливање представља за мене велики изазов. Подршка моје породице и ових дивних људи ми је много значила. Сама вјера у Бога је пресудила да побиједим, момци су сви били одлични, свака част“, рекао је новинарима Топић.

blank

blank

Начелник општине Брод Зоран Видић рекао је да је седми пут организовано богојављенско пливање за Часни крст и да све прераста у традицију ове локалне заједнице.

“Сваке године се окупља много људи и овај пут имали смо храбре момке, пливаче спремне да и по хладном времену пливају за Часни крст што је дух православне традиције који његујемо овђе у Броду и не сумњам да ће и будуће генерације то наставити”, рекао је Видић.

blank

Ђакон Горан Марјановић истакао је да су сви пливачи постом и молитвом припремили за богојављенско пливање.

Он је навео да је богојављенском пливању претходила литургија у Храму Покрова Пресвете Богородице пред мноштвом вјерника, а потом је литија кренула ка Савском кеју, гдје је освештана богојављенска вода.

blank

Пливање за Часни крст организовали су чланови Удружења навијача “Делије српски Брод”, Светосавска омладинска заједница и бродска Борачка организација, уз подршку општинске администрације са начелником Зораном Видићем на челу.

У организацију су укључени и Туристичка организација, Црквена општина, Дом здравља, Полицијска станица и Јавно предузеће “Kомвод”.

ПН

blank