blank

Полагањем вијенаца и одавањем поште испред спомен-обиљежја у Градском парку у Броду је обиљежен 20. Април- Дан ослобођења у Другом свјетском рату.

blank

Присутнима се обратио предсједник Јеврејске општине Добој др Данијел Атијас који је рекао да у Броду, нажалост, више нема Јевреја.

“Дошли смо да одамо почаст свим палим жртвама у Броду, међу којима су и Јевреји. Прије окупације у Броду је било 60 Јевреја.Већина су били адвокати, трговци и љекари. Они су пљачкани од стране Усташа и Њемаца. Одмах 1941. је осам мушкараца одведено у Госпић и никад се нису вратили. У јануару наредне године остали међу којима су били и жене и дјеца одводени у Ђаково и Славонски Брод гдје су окончали своје животе. Ми данас можемо само да не заборавимо и да злочине зовемо правим именом. Треба да се светимо сјећањем”, рекао је у изјави новинарима Атијас.

blank

Начелник општине Брод Зоран Видић каже да је најмање што се  може урадити за оне који су свој живот положили за слободу је да његујемо културу сјећања и одржавамо спомен обиљежја.

“Ове године посебна пажња биће усмјерена на одржавању споменика који су изграђени на тековина Другог свјетског рата,  у граду и на сеоском подручју. Моје обећање то ће бити сигурно обновљено ове године, као што видити да је случај и са спомен-костурницом. Данас су са нама била Господа из Јеврејског културног центра из Добоја,  и нама је част и обавеза да његујемо традицију на јеврејске жртве које су биле у Броду“ рекао је Видић.

blank

Према податцима са којима расположе Борачка организација Брод на данашњи дан 1945. године 23. Дивизија Југословенске народне армије, те 7 и 9 српска бригада ослободиле су подручје општине Брод.

“У склопу ове акције заробљено је 242 њемачка војника, 842 домобрана, 22 усташа и 13 италијанских војника, док је 313 њемачких војника погинуло. Заплијењена је и већа количина наоружања и других војних залиха. Истог дана је ослобођено неоштећено постројење Рафинерије нафте”, наводе из Борачке.

У другом свјетском рату страдало је 2.5000 Брођана, од чега је највећи број убијених у логорима Славонска Пожега и Јасеновац.

Вијенце испред спомен- обиљежја положио је начелник општине Брод Зоран Видић и предсједник Скупштине Александар Крушкоњић, представници општинске Борачке организације, СУБНОР-а, др Данијел Атијас из Јеврејске општине Добој, те друге делегације и грађани.

ПН

blank