blank

Полагањем вијенаца и цвијећа код спомен-костурнице палим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора, у Броду је обиљежен 9. мај – Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

Говорећи о важности данашњег дана и његовог обиљежавања присутнима се обратио Давор Бардак, професор историје, нагласивши да је 9.мај  један од најзначајнијих датума у историји човјечанства. Дан када се обиљежава побједа слободарског свијета над фашизмом у Другом свјетском  рату и дан када се одаје почаст свим жртвама антифашистичке борбе.

blank

-Први антифашистички покрети у Европи настали управо на подручију бивше Југославије, а допринос тог покрета за побједу над фашизмом у Европи за нас је немјерљив и плаћен је великим људским губицима. На глобалном нивоу је значај онолики колике су могућности тог покрета биле. Такође, треба нагласити да данас не славимо побједу војних јединица Антанте над Тројним пактом, једне идеологије над другим идеологијама нити побједу једне нације над другом нацијом него обиљежавамо спознају да смо стекли разумност, мир и живот,- истакао је Бардак.

Испред општинског Удружења СУБНОР-а присутнима се обратио Исмет Ђухерић указавши на важност обиљежавања 9. маја.

blank

-Прије 77 година побјеђен је фашизам. То треба да се памти, да се преноси на нове генерације како се никад више такво зло не би поновило,- нагласио је Ђухерић.

Начелник општине Брод Зоран Видић рекао је да је 9. мај прилика да се сјетимо свих жртава и хероја и да се младе генерације стално подсјећају на то шта је био фашизам и колико је та идеологија донијела зла.

blank

-Мрачно доба тридесетих и четрдесетих година прошлог вијека узроковало је десетине милиона жртава и било је опомена комплетној цивилизацији  да се неке идеологије и начини размишљања не могу дозволити и да нису прихватљиви за наставак постојања људске популације. Оно што ми као мале заједнице можемо је да обиљежавамо ове значајне датуме и шаљемо поруке да разум, живот и једно уважавање свих народа мора увијек побједити – истакао је начелник Видић.

Вијенце и цвијеће положиле су делегације Општинског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата, делегација Општине Брод, Борачке организације Брод, Рафинерије нафте, општинског Удружења породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила  и делегације политичких партија.

blank

blank

Дан побједе над фашизмом обиљежава се као сјећање на 9. мај 1945. године када је нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату.

У рату који је трајао шест година је учествовала 61 држава и око 110 милиона војника. Погинуло је између 55 и 60 милиона људи, а око 35 милиона је рањено.

У бившој Југославији, према подацима тадашње државне комисије, погинуло је или убијено 1,7 милиона људи.

Б.К./Радио Брод

 

blank