blank

Молитвом, пригодним програмом и полагањем цвијећа крај спомен обиљежја жртвама фашистичког терора у улици 26.августа, обиљежено је 79.година од страдања недужних српских цивила с подручја општина Брод и Дервента.

У августу, 1941. године усташе су почеле са масовним одвођењем српског и јерврејског становништва у концентрационе логоре Јасеновац и Славонска Пожега. Према подацима са којима се данас располаже, за вријеме другог свјетског рата са подручја општине Брод страдало је преко 2500 срба бораца, али и цивили, невиних стараца, жена и дјеце. 26.августа 1941.године из колоне од преко 550 људи са подручја Брода и Дервенте које су усташе повеле у логор у Славонску Пожегу, издвојено је њих преко 50 и ликвидирано на савском мосту.

blank

У име Савеза удружења бораца Народно ослободилачког рата и удружења потомака и поштовалаца жртава усташког терора, обратио се Исмет Ђухерић и евоцирајући успомене на те дане нагласио је да се ни данас тачан број убијених и бачених не зна, али да је много битно што се жртве не заборављају и оваква мјеста посјећују.

Протојереј ставрофор отац Жељко Теофиловић истакао је да велики значај има молитва и сјећање на невине жртве и да се, у храму Покрова Пресвете Богородице у Броду, сваког 13. септембра служи молитва за новомученике јасеновачке, што је и прилика да се брођани сјете свих страдалих и мучених у свим логорима.

Цвијеће крај спомен обиљежја положили су представници административне службе општине Брод, делегација потомака и поштовалаца жртава усташког терора и Борачке организације.

Извор: Борачка организација Брод 

 

blank