blank

Планом капиталних и других значајнијих улагања у 2022. години, који је у складу са Стратегијом развоја општине Брод, планирано је инвестирање 8.905.000 КМ у пројекте на подручју општине.

План који је усвојила Скупштина општине, према наводима Боре Грабовца шефа Одсјека за локални развој, садржи 53 пројекта која предвиђају улагања у инфраструктуру на градском и сеоском подручју, јачање бродског комуналног предузећа „Комвод“, Професионалне ватрогасно – спасилачке јединице, унапређење заштите од поплава, развој спорта, улагања у  здравствене и образовне установе, израду просторно-планске и друге документације, осавремењавање и ширење електро мреже и низ других пројеката који за циљ имају унапређење квалитете живота у Броду.

blank

-Највећи пројекат је реконструкција и ревитализације водоводне и канализационе мреже вриједан 1,7 милиона КМ. Намјеравамо завршити санацију филтер станице за прераду питке воде што је веома важно јер квалитет воде за пиће треба бити на вишем нивоу, а смањити огромне губитке воде за прање филтера. Тендерска документација за овај пројекат је у фази припрема -, навео је Грабовац.

Он је напоменуо да је Министарство финансија Републике Српске за поменути пројекат обезбједило 250.000 евра грант средтава, а преостали износ ће се финансирати кредитним средствима Европске инвестиционе банке или комерцијалним кредитом.

Грабовац је додао да се у режији ЈУ „Воде Српске“, на подручју бродске општине реализује пројекат санације водоодбрамбених објеката, те да је у ранијем периоду већ урађен обиман посао, а наставља се и у текућој години.

blank

Говорећи о изворима финансирања, Грабовац објашњава, да се план капиталних и других значајнијих улагања у 2022. години највећим дијелом базира на грант средства.

-Ријеч је о изузетно значајним пројектима за ову општину, чији терет остварења општински буџет не може изнијети. Од грант, односно донаторских средства која успијемо обезбиједити код републичких, међународних и других донатора и институција зависи који ће пројекти бити изабрани и уопште обим реализације плана. Општинска управа уз подршку јавних предузећа има капацитете да уради свој дио посла. Међутим, предуслов успјешности остарења плана је обезбјеђење средстава -, истакао је Грабовац.

Постојање планова услов је за аплицирање на средства.

-Код тражења грант средства, посебно од међународних институција, основни услов је постојање документа којим је планирана реализација одређеног пројекта. Без планова, као стратешких докумената, немогуће је обезбједити донаторских средстава-, категоричан је шеф Одсјека за локални развој.

Општина Брод на добром путу.

-Сматрам да Брод иде путем развоја упркос све присутнијем одласку младих и дешавањима у окружењу. За разлику од ранијег периода, имамо ријешене стечајне поступке у многим фирмама које не зјапе празне. Постоји заинтересованост инвеститора за Брод, долазе, интересују се, купују земљиште, граде хале-, рекао је Грабовац и изразио оптимизам и чврство увјерњење да ова локална заједница иде путем развоја.

Д.И./Радио Брод

 

blank