blank
 
У МЗ Тулек, данас је испред спомен обиљежја подигнутог у знак сјећања на пет бораца и четири цивила ове мјесне заједнице, који су животе изгубили у посљедњем одбрамбенo отаџбинском рату, служен помен парастос и положени вијенци.
 
Млади окупљени око Борачке организације подсјетили су на тешка страдања становника Брода, као и да је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату са подручја ове мјесне заједнице животе дало 9 бораца и цивила, Душан Стојић, Драган Удовичић, Радован Радовановић, Златко Ивановић и Срето Павичић, док су за вријеме окупације у логорима животе изгубили Драган Стојковић, Душанка Бардак, Бранко Бардак и Здравко Дуроња.
 
blank
Подсјетивши на догађаје те 1992. године и страдање цивила на подручју МЗ Тулек и цијеле општине Брод Зоран Видић, предсједник предсједништва општинске борачке организације Брод рекао је да је формирањем ВРС 12. маја омогућено да се Срби организују и ослободе своја огњишта. Видић је подјсетио и на то да су управо на подручју ове мјесне заједнице за вријеме рата постојала два логор у којима је живот изгубио велики број цивила.
blank
 
-12. мај свима нам је познат датум и сви знамо шта се десило тог дана, комплетно српско становништво је протјерано, имовина попаљена, привреда уништена, а они који нису успјели побјећи завршили су у логорима гдје су мучени и убијани– рекао је Видић.
 
blank
 
Након парастоса вијенце на споменик положиле су породице погинулих, представници општинске борачке организације и МОБ Тулек, начелник општине Брод Зоран Видић и предсједник СО Брод Александар Крушкоњић као и многи други.
 
В.Г./Радио Брод 
blank