blank

Стара црква  у Српској вароши обиљежила је данас празник Вазнесења Христовог- Спасовдан, и молитвено сјећање на догађаје од прије 30 година, рушења цркве на истоимени празник 1992. године, од стране припадника ХВО-а и такозване Армије БиХ.

blank

У цркви је вечерас одржано Вечерње Богослужење и концерт етно- групе испред цркве. 

Свештеник Љубиша Новић рекао је, обраћајући се окупљенима након богослужења, да се данас обиљежава 30-годишњица страдања Старе цркве које је била посвећена Успењу Пресвете Богородице, али и прославља њено васкрсење.

Новић је захвалио свима који су дошли на обиљежавање, истичући значај обнове овог храма и комплекса за вјернике.

“Велика је радост када се окупимо у овом броју јер ова црква у Српској вароши заузима посебно мјесто у животима нас православних хришћана, јер одавде смо потекли”, додао је свештеник.

Свештеник Новић је нагласио да се све дешава по Божијој промисли и додао да је из ове цркве потекло још доста храмова.

blank

Захвалио градоначелнику Дервенте Милораду Симићу, који је генерални покровитељ концерта етно-групе “Фенечки бисери”, као и свима који су помогли организацију обиљежавања Спасовдана.

“Жеља нам је да из године у годину ово буде мјесто окупљања око Старе цркве, да се сјећамо одакле потичу наши коријени и да су из ове цркве васкрсле многе светиње”, рекао је свештеник Новић.

blank

blank

Осим концерта етно-групе “Фенечки бисери”, у програму су учествовали и чланови СKУД “Дервента” и ђеца из вртића “Трол”.

Програму су присуствовали, између осталих, градоначелник Дервенте Милорад Симић и предсједник Скупштине града Бојан Радановић.

blank

Стара црква била је срушена до темеља  на Спасовдан 1992. године, када су је минирали припадници ХВО-а и такозване Армије БиХ.

Стара црква у Дервенти изграђена је у периоду од 1851. до 1855. године.

Активности у вези са обновом почеле су у децембру 2017. године израдом идејног рјешења цјелокупног комплекса који обухвата обнову Цркве и изградњу светосавског дома. Храм је освештан 2020. године.

У цркви је 16. маја прошле године обављено прво крштење и прво вјенчање од рушења и обнове цркве, а ова радосна вијест чекала се 30 година.

blank

Српска православна црква одлучила је да нови храм буде посвећен Благовијестима, које се празнују 7. априла.

Посавске новости

blank