blank

Начелник општине Брод Зоран Видић рекао је данас да се навршило 30 година од страшног покоља  крвавог марта 1992. године, и да је то био још један у низ злочина, вишевјековних злочина над Србима на овом простору.

“Ни дан данас не јењава огорчење и чуђење зашто је то уопште неко могао да направи. Зашто је комшија морао да убије комшију?  Одговор је само један,  зашто што су били православни Срби. За све те злочине осуђен је само један злочинац, почашћен са десет година затвора. Али, живот побјеђује, ми смо данас овдје, изборили смо се за земљу у којој храбро и поносно се сјећамо наше традиције, помињемо наше жртве, да поручимо њиховим породицама да жртве никада неће бити заборављене“, у обраћању присутнима у Сијековцу рекао је Видић.

blank
Зоран Видић, начелник општине Брод

Према његовим ријечима данас су доминантне теме економско- финансијске и пронаталитетне које се тичу опстанка Срба на овом простору.

„Међутим, не смијемо дозволити да нам наше жртве и Сијековац, као и све жртве овог рата неко умота у тај економско – финансијски целофан, и да заборављамо жртве као што смо радили од 1945. Године до 1990. године. Зато смо овдје, зато полако на политичку сцену приспјева и генерација младих људи који су у школи имали вјеронауку. Ми нећемо дозволити да се то заборави“, поручио је Видић.

blank

У Сијековцу код Брод данас је обиљежено 30  година од ратног злочина над 46 српских цивила, који су у селу починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне бошњачко-хрватске јединице из БиХ.

У цркви Свете великомученице Огњене Марије служена је  литургија, којој је присуствовао већи број вјерника и први човјек општине Брод Зоран Видић са сарадницима. 

Након литургије свештеници Епархије зворничко- тузланске обавили су помен, након чега је услиједило полагање вијенаца и цвијећа, уз обраћање званичника Републике Српске и локалне заједнице. 

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за сат времена убијено је деветоро Срба, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, су 26. марта 1992. године у Сијековцу убили девет српских цивила, а наредних дана још 37 Срба.

У Сијековцу је током 1992. године убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

ПН

blank