ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛ ХРВАТСКЕ У БАЊАЛУЦИ ПОСЈЕТИО ОПШТИНУ БРОД

0
179
blank
blank

Генерални конзул  Хрватске у Бањалуци Зоран Пиличић посјетио је данас општину Брод и разговарао са начелником ове општине Зораном Видићем.  Током састанка, кога су саговорници оцјенили садржајним, размјењена  су мишљења о могућностима побољшања стандарда живота грађана Брода, те прекограничне сарадње општине Брод и сусједног Славонског Брода и Бродско-посавке жупаније.

blank

Говорећи о прекограничној сарадњи, Пиличић је истакао да треба  тражити обострани интерес општине Брод и града Славонског Брода и жупаније, како би се реализовали одређени пројекти.

-С обзиром да велики број Хрвата са подручја Брода живи на лијевој обали Саве разматрали смо и могућност олакшања међусобне комуникације, промета и свега осталог. Добар дио њих овдје има обновљену имовину и хтјели би чешће долазити. На тим пољима видимо будућу сарадњу, и Генерални конзулат је отворен за све добре пројекте и идеје који ће унаприједити живот свих грађана Брода и Хрвата који ту живе или су живјели, а долазе овдје-, изјавио је Пиличић.

Након састанка начелник Видић је констатовао да је руководство општине у дипломатској офанзиви успостављања контаката са комшијама, вишим нивоима власти.

blank

-У фокусу разговора су биле теме прекограничне сарадње и отварање малограничног прелаза, односно лакше комунуникације становништва у смислу преласка државне границе, а незаобилазна је била и тема учешће Брода у пројектима ЕУ, прекограничној сарадњи са Славонским Бродом и жупанијом по питању инфраструктурних пројеката на подручју општине Брод те њиховог начина финансирања-, рекао је Видић.

Видић је навео да  данашњи састанак представља наставак разговора са Генералним конзулом који је започела раније општинска администрација, те истакао наду да ће идуће године доћи до одређених помака на реализацији конкретних пројеката на подручју Брода.

Д.И. /Радио Брод

 

blank