ГОДИШЊИЦА ОД СМРТИ ПЈЕСНИКА СЛАВКЕ ПОКРАЈЦА

0
39
blank
blank

У Дервенти је данас поменом парастосом и полагањем цвијећа, те пјесничким поменом обиљежена годишњица од смрти Дервентског пјесника и новинара Славке Покрајца.

blank

Након молитве у храму, обављен  је помен парастос и положени вијенци и цвијеће на вјечно почивалиште преминулог пјесника, у присуству породице Покрајац, чланова Српског књижевног клуба „Вихор“, пјесника из Прњавора, Добоја, Модриче и Шамца, и других поштовалаца.

blank

У Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ одржан је пјеснички помен посвећен  лику и дјелу Славке Покрајца, на којем су евоциране успомене на преминулог пјесника.

Пјеснички помен је почео минутом ћутања и сјећањем на све преминуле пјеснике, чланове Вихор-а и учеснике међународних пјесничких сусрета „Прљача“.

Стихове преминулог пјесника говорили су чланови Вихор-а и пјесници из сусједних општина и градова.

blank

Предсједник Вихор-а Ненад Симић навео је да је данашњи помен преминулом пјеснику највећи израз поштовања према човјеку са којима су годинама сарађивали, друговали и радили на књижевном стваралаштву.

„Поносно смо данас, и бићемо док нас има, што смо познавали и што је живео међу нама такав човјек, што је стварао и чије стваралаштво ће вјечно да траје“,  рекао је Симић уз захвалност  библиотеци “Бранко Радичевић“ на уступљеном простору за одржавање поетског часа, као и свима који су одвојили вријеме и присуствовали чину израза поштобвања и сјећања на преминулог пјесника. 

Покрајчева кћерка Невена захвалила се свима присутним, члановима Вихор-а и другим пјесницима што су узели учешћа у обиљежавању годишњице смрти њеног оца. 

Вихораши и гости пјесници из сусједних општина  посјетили су и гроб преминулог књижевника Савка Пећића Песе.

blank

Покрајац је преминуо  у 66. години.

Био је запослен  у Фабрици цијеви „Унис“ Дервента, радио је као новинар Радио Дервенте, те као дописник Радио – телевизије Републике Српске.

Обављао је функцију предсједника Српског књижевног клуба „Вихор“ Дервента, гдје је био и главни и одговорни уредник за издавачку дјелатност, а један је од покретача одржавања Илинданских пјесничких сусрета „Прљача“.

Објавио је самосталне збирке пјесма „Дани ницања“, „Стварност поникнућа“, „Модра обзорја“, „Над Укрином вихор“, „Прво доба крајпуташа“, „Љубавна поезија пјесника Републике Српске“, „Они су обележили ово време“.

Аутор је више стотина текстова изворне, народне и забавне музике које су опјевали, између осталих, Шабан Шаулић, Мирослав Илић, Дејан Матић, Игор Вукојевић и други.

Његове пјесме и текстови су објављивани у бројним новинама и часописима, те су награђивани.

ПН

 

blank