blank

„Измијењени  капитални буџет ,који је усвојен на 4. сједници градске скупштине,не личи на приједлог капиталног буџета , због чега осјећам велико разочарење и евидентно је да у овој буџетској години нећемо осјетити развој Дервенте, нарочито не у градском потезу. Буџет  се прави на основу захтјева грађана, удружења и свих оних којих се тај буџет  тиче. Предлагач прави приједлог ,а институција амандмана је да се тај приједлог коригује. Опозиција је направила толики број амандмана да су од основног приједлога на крају остале само двије хиљаде марака“, рекао је ово градоначелник Симић , коментаришући  усвајање измијењеног капиталног буџета од стране скупштинске већине.

Градоначелник је истакао да сматра да је приједлог капиталног буџета ,који је креирао са својим сарадницима имао добре могућности ,а да измијењени  не личи на приједлог.                                                          

„Не могу се отети утиску да су то била одређена предизборна намиривања у прављењу коалиције , што је ставило развојну причу у позадину. Првенствено није се водило рачуна о равномјерном улагању у град и село ,није се водило рачуна ни о намјенским средствима водних накнада ,а  ни о приоритетним путним правцима. То се не одређује на основу изборних резултата. Политику сам увијек водио да пуно елеменат учествује у предлагању буџета, и село и град. Никада ниједан крај општине није био кажњаван због изборних резултата и по томе је општина била  препознатљива“, истакао је градоначелник Симић.

blank

Од неких 400.000 марака које сам предложио за  сеоске путеве, новим планом капиталних улагања стигло се до 1,2 милиона марака.За половину предложених  инвестиција   нема пројекта.

Није домаћински скинути 100.000 марака са суфинансирања старог моста , који је у веома трошном стању и пријети му свака наредна поплава. Предложили смо око 100.000 марака за суфинансирање санације , а са вишим нивоима разговарамо о безбјеђивању  око 500.000 марака. Средства су обрисана као и за мост у Доњем Детлаку  који је доведен у стање да се преко њега више не може прелазити јер су га несавјесна лица, превозећи шљунак преко њега,довела у то стање.

Обрисана су и средства за улицу „9.јануар“  која пролази поред парка .Прошле године нисмо имали обазбијеђена сва средства за ову улицу, планирали смо 20.000 марака да се ријеши тротоар и расвјета. Исту судбину су доживјела и средства планирана за водовод и канализацију у индустријској зони гдје смо продали земљиште. У Свиленграду је било планирано да се уложи 60.000 марака да се уради канализација, то је обрисано. Обрисан је и приједлог изградње водовода од „Златног Луга“ до цркве у Агићима.

У градском гробљу готово да и нем а више слободних гробних мјеста. Планирали смо улагања 65.000 КМ али су средства обрисана.Питам се  гдје ћемо сахрањивати мртве.

Била је планирано постављање и  видеонадзора  јер сада смо град и једна смо од ријетких локалних заједница која није одвајала средства за ту намјену. Била је планирана и изградња  Спомен собе, да се на један скроман и достојанствен начин сјетимо погинулих бораца, али су и ови приједлози обрисани“, рекао је градоначелник.   

Он се осврнуо и на издвајања средстава за вјерске заједнице и нагласио да је у буџету града увијек било планираних средстава за вјерске заједнице али да та средства нису издвајана из капиталног буџета.

„Обрисана су средства и за један од најзначајнијих пројеката, израда техничке документације за реконструкцију  ОШ „Никола Тесла“ за коју је било предвиђено 60.700 марака. Комисија Дирекције за обнову и развој Републике Српске је прегледала објекат и рекла да школа није  сеизмички сигурна.То је било мишљење и комисије коју сам ја формирао. У преговорима смо са надлежним  министарством и Владом Републике Српске да  се обезбиједи око 2.,5 милиона марака ,а да се из буџета за те потребе издвоји 200.000 КМ. Иста судбина је и великог пројекта изградње водовода у јужном дијелу града тзв. Осињски водовод.За учешће у изградњи водовода већ се пријавило око 800 домаћинстава. Урађен је елаборат и пројекат  тзв „главне аорте“ која ће са Томасовог брда  проћи кроз сва села, која обухвата водовод и доћи у Горње Церане. Хтјели смо да урадимо комплетне пројекте и да кренемо у правцу реализације али средства су обрисана и сада смо у дилеми како стати на пола пута , мјештани се интересују за наставак активности.Али ја имам идеју одакле ће град обезбиједити преостала средства.

Одобрено нам је 200.000 КМ за ИПА пројекат прекограничне сарадње у оквиру енергетске ефикасности , с тим да је наше учешће 80.000КМ. Једна смо од ријетких локалних заједница која  је  прошла у овом пројекту,а сада добијамо позиве од њих са питањем да ли одустајемо .Немамо одговора  јер су средства за ову  намјену  обрисана. Хтјели смо уредити и зграду за инвалиде и погинуле борце али не може како смо планирали и то је обрисано.

Поништавање наведених приједлога је одраз својеврсне непристојности у приступању капиталним улагањима и жеља да се удовољи неким одборницима. Ово не може бити добро. Амандмане не коментаришем, они су за мене закон и то што Скупштина донесе мора да се реализује. Ипак, из скупштинске већине су се заборавили па се баве пословима који им не припадају и нису у њиховој надлежности“, поручио је на крају градоначелник Симић.

Извор:  derventa.ba

 

blank