blank

За све бебе које су рођене у Дервенти од почетка године из буџета града обезбијеђено је по 500 марака, а данас је градоначелник Дервенте Милорад Симић тим поводом уприличио пријем у просторијама Центра за културу.

Градоначелник Симић каже да је ријеч о традиционаном пријему који се организује као гест подршке мајкама.

„У буџету смо планирали средства, између осталог, и за подршку новорођеној дјеци, а пријем је симболичан гест брижности и прилика да окупимо родитеље и да им честитамо. Од 1. јануара до 31. маја рођено је 52 дјеце, које смо наградили, а раније смо имали праксу да даривамо треће и свако наредно дијете и близанце“, у изјави новинарима рекао је Симић.

blank

Он каже да град  издваја око 1.274.000 КМ за подршку младима и породицама.

„Ова локална заједница у ова тешка времена се пристојно односи када су у питању млади људи, од издвајања за новорођену дјецу у износу од око 100.000 КМ, подршке вантјелесној оплодњи за коју издвајамо око 30.000 КМ,  потом за суфинансирање боравка дјеце у јавном и приватном вртићу на годишњем нивоу издвајамо 655.000 КМ, а све првачиће првог дана школе обрадујемо руксацима и школским прибором“, каже Симић.

blank

Према његовим ријечима из буџета се суфинансира превоз ученика са око 220.000 КМ, а за стипендије студентима и надареним ђацима средњих школа у буџету је обезбијеђено око 200.000 КМ.

„Пратимо и успјехе ђака, ученике генерације и ученике који постижу успјехе на такмичењима. За све то у буџету града укупно буде обезбијеђено око 1.274.000 КМ, а борићемо се и за већа издвајања и још бољу подршку породицама“, рекао је Симић упутивши свим мајкама новорођених беба честитке уз жељу да им живот тече лијепо и да воле свој град.

blank

Према новом правилнику који је на снагу ступио 1. јануара ове године, за сваког новорођеног Дервенћанина из буџета се исплаћује по 500 КМ, а за ове намјене закључно са 31. мајем ове године обезбијеђено је укупно 26.000 марака.

Жељана Лазаревић, која је на свијет донијела своје прво дијете, сина Василија, похвалила је овај гест Градске управе.

„Ова помоћ нам пуно значи од наше локалне заједнице“, каже Лазаревићева.

Мајка Невена Субић каже да  је посебно значајним то што на подршку из буџета града од ове године могу да рачунају мајке сваког рођеног дјетета.

„Помоћ смо добили за рођење првог дјетета и заиста је задивљујуће што је ова пракса заживјела у Дервенти“, рекла је Субићева.

Посавске новости 

blank