ДЕРВЕНТА: ОДАТА ПОЧАСТ ОДВАЖНИМ И ХРАБРИМ БОРЦИМА

0
192
blank
blank

Да није било одважних и храбрих људи сврстаних у бригаду, становништву и свему на овом простору била је намијењена трагична судбина. Наша побједа и слобода је плаћена најскупље, животима бораца и цивила, а наша обавеза је да упозоравамо све нас, посебно младе генерације, на оно што нам се догодило, чувајући успомену на те догађаје и да у слози и поштовању чувају, развијају и јачају Републику Српску.

Истакнуто је то данас током обиљежавања Дана Осињске лаке пјешадијске бригаде и Дана Војске РС, а које су основане прије три деценије, те одавања поште страдалим са подручја Осињског краја у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату а чија имена су уклесана у спомен – обиљежје подигнуто у овом селу.

Сјенима страдалих поред чланова породица погинулих бораца поклонили су се градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, а вијенце су положили и представници Градске борачке организације, те делегације политичких партија које имају одборнике у Скупштини града, СНСД, СДС, СП и ПДП.

blank

Присутнима се обратио градоначелник Милорад Симић истакавши да дан формирања Осињске бригаде и Војске РС не смије бити заборављен.

– Обавезни смо да чувамо успомену на све људе који су дали своје животе и дијелове тијела за слободу коју данад уживамо. Прије 30 година овдје је формирана Осињска бригада која је бранила и није направила ратну злобу и то самоорганизовано, а та етика добила је виши ниво када су на чело ове бригаде дошли професионалци официри. Сви резултати и сви погинули и рањени заслужују један овакав дан у којем преносимо младим нараштајима сјећања и враћање у прошлост, како се не би заборавило – казао је Симић додавши да су учесници ове бригаде дали велики допринос да Дервента изгледа овако како изгледа данас.

blank

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић истакао је високу цијену коју је платила ова бригада за слободу.

– Допринос Осињске бригаде током Одбрамбено-отаџбинског рата несумњиво је велики, а посебно значајан је био на самом почетку када се у рано прољеће 1992. године надвила огромна опасност над становништвом и територијом јужног дијела Дервенте. У тим тренуцима када су се организовали људи на ширем подручју Осиње, осињско-сочаничког краја, и изашли на етничке границе на том дијелу тада је постало јасно да ће Срби бранити своје животе и огњишта и више није постојала опасност те врсте. Међутим, то опредјељење да се брани и одбрани територија и становништво ова бригада платила је са 101 животом и више од 500 рањених – казао је Вујучић.

Припадник Осињске бригаде и један од организатора формирања бригаде Милан Гаврић подсјетио је на поступања и допринос ове бригаде.

blank

– Намјера ове јединице је била одбрана, дакле дефанзивно дејство, међутим касније је била укључена у операције за пробој коридора, у битку на Церу и Мишинцима, затим покрет према Дервенти и ослобођење 4. јула, а и пробој ободног канала, административне границе Дервенте и Брода, као и учешће на ратиштима добојском, маглајском и теслићком. Велике заслуге јединице су оно чиме се ми као народ поносимо, да јединица није направила ниједан ратни злочин, иако је било прилике за то, а због такве савјести припадници јединце су спрјечавали прогон и претресе становништва несрпског поријекла, и поштовали правилно поступање са ратним војним заробљеницима. Сјећање на догађаје и понос желимо да пренесемо и на своје потомке – казао је Гаврић додавши да је планиран час историје и промоција књиге „Ратне приче и ратне пјесме које су настале на фронту“ у ОШ „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи.

blank

Поводом обиљежавања јубиларне 30. годишњице настанка Војске Републике Српске и Осињске лаке пјешадијске бригаде ученици Основне школе „Ђорђо Панзаловић“ из Осиње уприличили су рецитације, те изложили своје радове у просторијама школе и на тај начин дали свој допринос обиљежавању.

blank

Током обиљежавања Дана осињске бригаде минутом ћутања одата почаст Миловану Бјелошевићу Белом и првом команданту Осињске бригаде Савку Пећићу.

Осињска бригада

blank

Осињска лака пјешадијска бригада настала је на темељима 18. Партизанске бригаде, мјештани више села на почетку су осигуравали и позадинско обезбјеђење, а бригада је, неколико мјесеци послије оснивања по формацији имала два батаљона са позадинским јединицама. Борци ове бригаде су од 12. јуна 1992. године бранили српска села на линији Каурска обала – Тешића баре – Томасово брдо – Кнежевићи – Малојчани – Цер – Чорлино брдо – Торине, а онда су кренули у офанзивне акције. Заједно са осталим јединицама, уз 27. бригаду, Осињска бригада има важну улогу у ослобађању Дервенте, а у садејству са другим јединицама учествује и у ослобађању Брода. Бригада је изгубила 101 борца, више од 600 је рањено, а одликована је Медаљом Петра Мркоњића.

Izvor:  www.derventskilist.net

blank