blank

„Принципи добре пчеларске праксе као тренд у ЕУ“ била је тема предавања које је за модричке пчеларе, у суботу, 27. маја одржао професор др Горјан Мирјанић са бањалучког Пољопривредног факултета. Говорио је у технологији пчеларања, чувању меда, коришћењу сатне основе,  етикетирању меда, излазаску на тржиште и промотивним методама.

blank

„То су углавном све добро познате методе за наше пчеларе, али често се деси да пчелари прескоче одређене кораке. Стога их подсјетимо да исправе грешке и врате се старим принципима што ће доприњети и очувању пчела“, рекао је проф. др Мирјанић. Актуелну годину за пчеларе оцијенио је као исподпросјечну због неповољних временских услова, температурних осцилација и обиља кише, због чега су пчелари били принуђени да прихрањују пчеле. Ипак, изразио је наду да ће се у нередних мјесец и по до два са цвјетањем липе и кестена стање значајно поправити.

blank

Организатор предавања било је Удружење пчелара „Багрем“ Модрича, које броји 98 чланова и располаже са 4.660 пчелињих друштава. Предсједник Удружења Јово Мишић је потврдио да се модрички пчелари такође носе са још једном тешком годином коју су проузроковали киша и ниске температуре у вријеме цвијетне паше, али да се произвођачи меда надају да ће се стање поправити у наредном периоду.

Стручно предавање за пчеларе и дружење у Модричи одржава се сваке године задње суботе у мају, чиме се уједно обиљежава 20. мај, Свјетски дан пчела.

Извор: Општина Модрича 

blank