blank

Захваљујући великом срцу добрих људи из Аустралије, десеторо дјеце трагично преминуле Биљане Кокић, од недавно у властитој кући, поред уређеног приземља и спрата,  имају на располагању и собе у комплетно реновираном и опремљеном поткровљу.

Хуманитарну акцију,  у којој је прикупљено 30.000 аустралисјких долара  у српској заједници која је нераскидиво везана за Православну цркву,  организовао је протојереј – ставрофор Ђуро Ђурђевић, старјешина храма Светог Георгија у Кабрамати у Сиднеју, који је данас посјетио породицу Кокић.

Прота Ђурђевић каже да не жали труд  јер види живот у малишанима Кокић који ће сутра, како рече, можда постати свештеници, водити општину или обављати друге одговорне дужности.

-Ми који живимо и дјелујемо у црквеним објектима у Аустралији, на челу са владиком Силуаном, руководимо се ријечима светог апостола Павла, „Чините добро да вам не досади“, и народно-јеванђелским ријечима „Скупљена шака нити прима, нити даје“. Сваке године у два-три наврата помажемо  гдје најпотребније, а једну од акције намјенили смо за ових десеторо  анђела-, рекао је Ђурђевић.

Он истиче да нико  на овом свијету није сироче када има благослов, а  око себе ближње, те здравље и срећу.

– Иницијатива је потекла од Брођанке Бране Станисављевић, која је учитељица у школи у Аустралији . Заједнички смо, од срца, спровели у дјело нашу жељу да помогнемо-, истакао је прота Ђурђевић и додао:

-Дај Боже да дјеца наставе стасавати. Нећемо их заборавити, молићемо се за њих, а вјерујемо да ће се и они нас сјећати.

Отац Саша Милошевић, изразио је захвалност проти Ђури и свим добрим људима који су помогли да се дјеци осигура кров над главом.

-Све је уређено, дјеца имају више простора, направљене су  још двије собе и ходник у поткровљу. Кућа је одлична, дјеца су пресрећна. На обе етаже имамо купатила. У кући је седам соба и остава. Имамо и помоћне објекте. Презадовољни смо-, казао Милошевић.

blank

Са протом Ђурђевићем, Кокиће је посјетио и Рајко Игњатић из Горње Илове који пола вијека живи у Аустралији и који је добрим дјелом заслужан за реализацију помоћи.

-Свједоци смо, ја бих рекао, нараштајне пропасти. Данас парови имају једно, или су без дјеце. Овакве вишечлане породице понос су нације и апелујем на младе да склапају бракове и рађају нови живот. Нажалост у овој породици се мајка упокојила, али су дјеца, хвала Богу, жива и здрава и заслужују нашу помоћ-, рекао је Игњатић.

blank

Председник СО Брод Александар Крушкоњић, изразио је задовољство хуманитарном акцијом стамбеног збрињавања породице Кокић, те истакао да овај примјер показује да раздаљина није препрека за чињење добрих дјела.

-Ако бих сумирао резултате на функцији коју обављам у посљедњих  годину и по дана, на ово сам посебно поносан, јер сам дао скромни допринос  да дјеци наше преминуле суграђанке трајно ријешимо стамбено питање-, рекао је Крушкоњић.

Он је додао да се и на овакве начине остварује и друштвена мисија, посебно оних који се баве јавним послом.

-Наши пријатељи из Аустралије су овом гестом показали да раздаљина ништа не значи ако има љубави. Ово враћа наду у човјека. Општина је стала иза хуманитарне акције како би протекла успјешно-, рекао је Крушкоњић.

Потресна прича из Брода обишла је свијет у априлу 2021. године када је 37-годишња Биљана Кокић, мајка десеторо дјеце преминула од злоћудног тумора. Дјеца су остала без мајке која није успјела да их изведе на животни пут, али захваљујући добрим људима дјеци је осигурано оно најважније- кров над главом. Кокићима мајку нико надомјеститити не може али бол ублажити и у невољи припомоћи свакако да можемо.                                                 

 Д.И. /Радио Брод

blank