blank

Полицијска управа Добој апелује на грађане да у сезони годишњих одмора предузму интензивније мјере заштите како би умањили ризик од ситуација у којим би криминогена лица, користећи непажњу или одсуство домаћина, могли угрозити или отуђити њихову имовину.

Како би се заштитили од провалника и своје домаћинство учинили сигурнијим, грађанима савјетујемо да за вријеме одсуства из стана или куће не остављају отворене прозоре или балконска врата, нити спуштене ролетне. Такође, у близини стамбених објеката не треба остављати предмете који би евентуалном извршиоцу омогућили лакши приступ објекту. Радне машине, алате и друге вриједне предмете које грађани често остављају необезбјеђене у дворишту, треба унијети у гараже и помоћне објекте, који ће бити закључани.      

Вриједности (новац, накит, умјетничка дјела и друге вриједне предмете)  треба оставити на чување некоме од повјерења. Драгоцјености и новац се не остављају у кући ни на тзв. „скривеним мјестима“, јер и провалницима су таква мјеста позната. Добро је обезбједити фотографије накита и вриједнијих предмета ради препознавања, у случају евентуалног извршења кривичног дјела.

 Кључеве од стана такође не треба остављати на „скривеним мјестима“, него особи од повјерења која ће чешће обилазити кућу или стан, а при том повремено освјетлити просторије и празнити поштанско сандуче како се не би стекао утисак да у кући или стану нико не борави.

На друштвеним мрежама не треба остављате поруке о свом одсуству,  обавјестити лично само оне које је неопходно.

У циљу очувања повољног стања безбједности Полицијска управа Добој спроводи планиране превентивне мјере и активности на спречавању вршења кривичних дјелан у којим су објект напада имовина грађана, као и друге оперативне активности усмјерене на спречавање свих законом кажњивих радњи.

Током прошлог љета, односно у периоду јун-август 2021. године евидентирано је 98 кривиних дјела против имовине. У истом периоду 2020. године евидентирано је 127 кривичних дјела, а 2019. године 111 оваквих кривичних дјела.

Подсјећамо да је заштита од криминала умногоме  ефикаснија уколико и сами грађани предузимају одређене мјере ради личне заштите и заштите своје имовине, те уколико сарађују међусобно и са полицијом.

Зато апелујемо на грађане да уколико уоче необичне ситуације или сумњива понашања непознатих лица у својој згради, у близини куће, на паркингу или у непосредном окружењу, одмах позову полицију на бесплатан дежурни број 122. Позив може бити и анонониман.       

ПУ Добој 

blank