blank

Полицијска управа Добој апелује на грађане да у сезони годишњих одмора предузму интензивније мјере заштите како би умањили ризик од ситуација у којим би криминогена лица, користећи непажњу или одсуство домаћина, могли угрозити или отуђити њихову имовину.  Како би се заштитили од провалника и своје домаћинство учинили сигурнијим, грађанима савјетујемо да за вријеме одсуства из стана или куће не остављају отворене прозоре или балконска врата, нити спуштене ролетне.

Такође, у близини стамбених објеката не треба остављати љестве, сандуке, бурад и сличне предмете који би евентуалном извршиоцу омогућили лакши приступ објекту. Радне машине, алате и друге вриједне предмете које грађани често остављају необезбјеђене у дворишту, треба унијети у гараже и помоћне објекте, који ће бити закључани. Грађанима такође  препоручујемо да уколико су у могућности, на објектима уграде техничке системе заштите (освјетљење објеката са сензорима покрета, аларм, видео надзор и сл.).

Вриједности (новац, накит, умјетничка дјела и друге вриједне предмете)  треба повјерити на чување некоме од повјерења или похранити у трезор банке. Драгоцјености и новац се не остављају у кући ни на тзв. „скривеним мјестима“, јер и провалницима су таква мјеста позната. Добро је обезбједити фотографије накита и врједнијих предмета ради препознавања, у случају евентуалног извршења кривичног дјела.

Кључеве од стана такође не треба остављати на „скривеним мјестима“, него особи од повјерења која ће чешће обилазити кућу или стан, а при том повремено освјетлити просторије и празнити поштанско сандуче како се не би стекао утисак да у кући или стану нико не борави.

На друштвеним мрежама не треба остављате поруке о свом одсуству,  обавјестити лично само оне које је неопходно.

blank

Ради спречавања евентуалне крађе возила грађанима преручујемо да увијек када напуштају возило, па и накратко, угасе мотор и изваде кључ из контакт браве, те да у возилу не остављају документе, торбице или вриједне предмете који би могли привући евентуалног извршиоца.

У циљу очувања повољног стања безбједности Полицијска управа Добој спроводи планиране превентивне мјере и активности на спречавању вршења кривичних дјелан у којим су објект напада имовина грађана и инфраструктурни објекти, као и друге оперативне активности усмјерене на спречавање свих законом кажњивих радњи.

Подсјећамо да је заштита од криминала умногоме  ефикаснија уколико и сами грађани предузимају одређене мјере ради личне заштите и заштите своје имовине, те уколико сарађују међусобно и са полицијом. Зато апелујемо на грађане да уколико уоче необичне ситуације или сумњива понашања непознатих лица у својој згради, у близини куће, на паркиралишту или у непосредном окружењу, одмах позову полицију на бесплатан дежурни број 122. Позив може бити и анонониман.                                                                                                                                                                    ПУ Добој   

                                                     

                                       

blank