blank

Општина Шамац из овогодишњег буџета намијенила је 20.000 КМ за невладине организације, а та средства ће највећим дијелом бити додијељена путем јавног позива током године, изјавио је начелник Службе за друштвене дјелатности и послове Цивилне заштите Мишо Дервенић.

Он је додао да дио средстава исплаћују кроз рјешења.

“У нашој општини имамо регистровано осамдесетак невладиних организација, али тек половина њих је више-мање активна. Имамо 20 невладиних организација које треба похвалити и које заступају разне области – културу, спорт, социјалну политику. Ми дајемо подршку таквим организацијама”, каже Дервенић.

blank

Он напомиње да је општина недавно омогућила и тродневни семинар “Инструкције за писање пројеката”, који је био изузетно посјећен и гдје су имали дневно 20 полазника.

“Покушавамо наш невладин сектор усмјерити да кроз пројекте аплицирају и министарствима и добију нешто од њих. Као општина им нудимо помоћ у изради пројеката и помоћ у суфинансирању њихових пројеката”, каже Дервенић.

Предсједник Клуба историчара “Посавина” Маја Видовић каже да имају изузетну сарадњу са локалном заједницом и да су захваљујући општини Шамац успјели да реализују неколико пројеката, од којих је један покретање гласника “Наша мисао” и издали су већ два броја.

“Радимо да обезбиједимо нашој локалној заједници развој културе и образовања. Надамо да ће наши суграђани подржати наше активности и да ће више да посјећују оне догађаје које ми за њих припремимо”, каже Видовићева.

Она је напоменула да им општина помаже када треба да реализују неки пројекат везан за предавање или долазак одређених професора како би покрили те трошкове.

Светлана Павловић

blank