blank

У циљу побољшања укупног стања безбједности саобраћаја, Полицијска управа Добој je  у дане 09/10. и  10/11.04.2021. године,  провела  регионалну акцију појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу возача који управљају возилом под дејством алкохола, опојних дрога или других психоактивних супстанци.

Током акције укупно је контролисанo 314  учесника у саобраћају, приликом чега је код 42 утврђено присуство алкохола у организму, док је 11 лица сакционисано због управљања возилом под дејством опојних дрога или других психоактивних лијекова.

  Током наведене акције седам лица је лишено слободе због алкохолисаности.

За остале учињене прекршаје из области Закона о основама  безбједности саобраћаја на путевима у БиХ издата су 93  прекршајна налога.  

Полицијски службеници Полицијске управе Добој у претходна три мјесеца текуће године провели су низ појачаних превентивних и репресивних мјера и радњи што је резултовало значајним побољшањем стања безбједности у области саобраћаја.

Током прва три мјесеца контролисано је 7.416 возача, што представља повећање за 50, 2% у односу на исти период претходне године.

У наведеном периоду није било евидентираних незгода са смртном страдалим лицима.  Број незгода са тешко повријеђеним лицима је смањен за 23, 5%, док је број незгода са лакше повријеђеним лицима смањен за 1, 8%.  Број незгода које су проузроковали возачи под дејством алкохола смањен је за 8,9%. Није било незгода које су проузроковали возачи под дејством опојних дрога.

Издато је укупно 10.869 прекршајних налога, односно за 97,2% више у односу на прва три мјесеца прошле године.

Из саобраћаја је искучено 750 возача, што представља повећање за 25,6%, од тога 564 због алкохола (повећање за 29%) и 91 због дрога (повећање за 167,6%).

Због управљања возилом за вријеме забране управљања моторним возилом санкцинисано је 37 возача, односно за 76,2% више у односу на исти период претходне године.

Од вишеструких повратника у чињењу прекршаја одузето је 15 возила.

За прва три мјесеца 2021. године, евидентирано је 5.379 прекорачења дозвољене брзине кретања са возилом. Највеће прекорачење од 161 km/h евидeнтирано је у мјесту Ботајица, подручје општине Модрича,  гдје је ограничење 80 km/h.

Од укупног броја прекорачења брзине 3.705 је евидентирано са уређајима за аутоматско препознавање прекорачења брзине (TruCam I i II), а 1.674 са уређајима за утврђивање прекорачења брзине у покрету, тзв. пресретач (Ekin In Car Patrol i Gatso).

У наведеном периоду евидентирано је 1.118 возача која управљају нерегистрованим возилима.

Полицијска управа Добој апелује на возаче моторних возила да ради личне безбједности и безбједности  других учесника у саобраћају не почињу вожњу и не управљају возилом под дејством алкохола, те да брзину кретања возила прилагоде условима, стању пута и временским приликама, уз обавезно кориштење сигурносног појаса.          

Припадници наше Управе ће наставити предузимати појачане активности и у наредном периоду како би стање безбједности у области саораћаја подигли на што виши ниво. 

ПУ Добој

 

 

blank