blank

У Броду се годинама ради на унапређењу спортског живота ове општине. Уређена спортска борилишта, масовност у клубовима, подршка спортистима и спортским организацијама и омогућавање учешћа на такмичењима у врху су приоритета. Резултати полако пристижу, а велико годишње спортско финале свакако је манифестација “Избор најуспјешнијих спортиста, спортских радника и спортских колектива Брода“ која је ове године уприличена 18. фебруара у просторијама општинске управе.  

blank
Анастасија Митровић чланица карате клуба „Полет“.

Живи се у сложеним временима, али спортисти својим побједама, успјесима, резултатима и медаљама често одушевљавају. Није било лако остварити спортски успјех, до њега се долази мукотрпним радом, редовним тренинзима али и уз доста проливеног зноја.

За најбољег спортисту општине Брод у 2021.години изабранa је Сандра Којић, која је  прве кошаркашке кораке направила у матичном клубу у Броду, а од прошле године члан је бањалучког  кошаркашког клуба „Феникс“. Поред Којићеве, у категорији најбољих спортиста, награђени су и Илија Јовичић, члан сениорског тима ОФК „Полет 1926“, и тркач Нандино Малешевић.

Којић је са „Фениксом“ била јуниорска првакиња БиХ, другопласирана на јуниорском првенству Републике Српске, другопласирана на „Ladies Cup“ у јуниорској конкуренцији, а имала је запажене резултате и наступе и за сениорски тим.  

-Осјећај је сјајан јер је ово награда за уложени труд. Након пет година, награда долази као шлаг на торту, јер је иза мене најбоља кошаркашка година-, изјавила је Којић.

blank
За најбољег спортисту општине Брод у 2021.години изабранa је Сандра Којић

Tитулу најбоље спортске организације понио је клуб аикидо самоодбране „Брод“. Иза овог спортског колектива, и секције клуба „Лијешће“, је једна од најуспјешнијих година од оснивања.

У прошлој години клуб се, по броју медаља освојених на Првенству и Купу Републике Српске, пласирао на високо друго мјесто међу 16 регистрованих клубова у Српској. Овај спортски колектив има више од 40 чланова у Броду и 15 у секцији Лијешће, почевши од млађих пионира, пионира, кадета, јуниора и 20 чланова првог тима. Од запаженијих резултата, важно је истаћи да су такмичари из Брода на Првенству Републике Српске, одржаном у Бањој Луци у мају прошле године, освојили 12 медаља, по четири златне и сребрне и исто толико бронзаних медаља. На аикидо Куп-у Српске, одржаном у октобру у Броду, Брођани су се окитили са 16 медаља, четири златне, шест сребрних, четири бронзане, а имали су и најуспјешнијег такмичара у категорији – црни појас.

-Награда нам много значи, тим више јер у  марту славимо 15 година постојања клуба. Хвала мојим ученицима, њиховим родитељима и предсједнику Свјетске асоцијације аикидо самоодбране Мирољубу Јовичићу, као и општини Брод чију смо подршку имали свих ових година-, рекао је Небојша Ћерић, главни тренер у клубу, мајстор самоодбране и носилац црног појаса четврти дан-, те истакао да их признање обавезују да остварују још боље резултате и оправдају указано повјерење.

blank
Небојша Ћерић, главни тренер у клубу, мајстор самоодбране и носилац црног појаса четврти дан

Стручни жири је за спортског радника године изабрао Славку Грабовца, секретара  Српског спортског удружења „Пријатељи“ из Брода. Године 2008., био је творац идеје оснивања удружења.

Као волонтер и ентузијаста, Грабовац је несебично давао огроман допринос организацији спортских, друштвених,  хуманитарних и рекреативних активности под окриљем ССУ „Пријатељи“, али и пружао подршку другим организацијама бродске општине и шире. Својим радом одговорношћу, транспарентношћу, постао је прави узор и лидер ССУ „Пријатељи“. Захваљујући његовом преданом раду створена су нераскидива спортска пријатељства широм региона и организоване, сада већ традиционалне, међународне спортске манифестације.

blank
Стручни жири је за спортског радника године изабрао Славку Грабовца

-Дјелујемо пуних 14 година. Награда не припада само мени, него цијелом удружењу, и представља потврду да недавно добијена Седмооктобарска повеља општине Брод није случајно додијељена „Пријатељима“-, казао је Грабовац.

Најперспективнији млади спортистa je Анастасија Митровић  чланица карате клуба  „Полет“. У овој категорији још су награђени, Андреј Јовић члан ОФК „Полет 1926“ и Урош Обрадовић члан Кошаркашког клуба „Брод“.

Митровић је први пут на татами стала 2015. године, а данас је носилац смеђег појаса и једна од најтрофејнијих такмичарки. Њене полице краси више од  100 медаља освојених у Српској, БиХ и иностранству. Као репрезентативка БиХ учествовала је на два Балканска првенства и двострука је првакиња Републике Српске.

-Награда представља мотивацију за будући рад и доказ ранијих успјеха. Кренула је нова такмичарска сезона и ово је додатни подстрек да пружим максимум-, поносно је изјавила Митровић.

blank
Детаљ са проглашења најбољих у области спорта

Начелник општине Брод Зоран Видић честитао је лауреатима, нагласивши да Локална заједница чини све на развоју спорта, а да уручење награда преставља симболичан вид подршке спортистима.

-Проглашење најбољих у спорту је дугогодишња традиција у Броду, честитам награђенима, а на нама је да радимо и обезбједимо више средстава за спорт у текућој години. У односу на прошлу годину издвајања за спорт повећана су за 60.000 КМ. Постигли смо редовно финансирање што омогућава несметано функционисање свих спортских колектива. Опредјељење општинске управе је на постизању масовности, ангажовању што више младих и њиховом анимирање да се баве спортом-, изјавио је начелник општине Зоран Видић.

Д.И. / Радио Брод

 

blank