ИЗВОР КОЈИ КРИЈЕПИ – ПРОСЛАВЉЕНА СВЕТА ПЕТКА ТРНОВА

0
130
blank
blank
Сваке године 7. и 8. августа код православног храма у засеоку Дубоковац у Доњем Клакару, с великим поштовањем, долазе вјерници из цијелог бродског краја, околних мјеста и дијапоре да у молитви обиљеже и прославе Преподобну мученицу Параскеву, у народу познатију као Петку Трнову.
 
И ове године ријека вјерника похрлила је у ово светиште како би цјеливали и даровали крст и икону свете Петке који се налазе уз сам извор воде и храм, молећи је за исцјељење и свеколика добра.
 
Свештеник парохије Вишћанске, Дарко Вукомановић, указао је на значај очувања духовног здравља и живота у јединству с Богом.
 
blank
 
-Живот Свете Петче, њено житије, је највећа поука нама јер је она живјела у вријеме када је било забрањено бити хришћанин, када се вјера у Христа кажњавала у Римској империји. Света Петка је показала своју непоколебљиву вјеру, дала је живот за Христа, а Господ ју је прославио својим вијенцем небеским. Тјелесно здравље сваког човјека условљено је духовним и зато треба да се вратимо извору нашем, извору вјере у Бога јер је он спаситељ наш -, рекао је свештеник Вукомановић.
 
Он је додао да Света Петка окупља, даје снагу и да са овог духовног извора наш народ као и сви људи добре воље црпe духовну снагу да би били и тјелесно здрави, да би имали чисту душу и срце у овом кратком овоземаљском животу и да би зарадили вјечни живот у царству Божијем.
 
blank
 
-Ми, као хришћани, треба да многе ствари сагледавамо духовно да би одбацили искушења и били истрајни у вјери у Господа, баш као и Света Петка -, додао је Вукомановић.
 
Богослужењима у храму посвећеном овој светитељки присуствовало је мноштво вјерника из Брода, околних мјеста и иностранства.
 
За мјештане Доњег Клакара ово су радосни дани када угосте многе посјетиоце.
 
-Ово је за нас велики догађај. Организовали смо најбоље што смо могли, има разних садржаја, а посебно нас весели да је дошло 50 одсто више народа него задњих пет година, углавном из Брода, Дервенте, Подновља, Модриче, као и из Хрватске -, изјавио је предсједник Савјете Мјесне заједнице Доњи Клакар Милутин Митрић.
 
Здравко Броћиловић мјештаним Доњег Клакара сматра да велика посјећеност говори да се враћамо коријенима, првенствено духовним.
 
blank
 
-Ситуација у држави, али и свјетска, натјерала је човјека да се врати изворном, јер види да је све друго празно, љуштура. Нема нам друге него бити оно што јесмо, јер све друго је илузија од које се не живи -, ријечи су Броћиловића.
 
Дубоковац је засеок месне заједнице Доњи Клакари, на двадесетак километара од центра града. Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Василије је 1994. године одржао прву свету службу на месту гдје се данас налази храм и тада је освећен извор воде. Недуго потом покренута је изградња цркве на овом месту. Темељи храма су постављени 2005. године, а чин освећења обављен је годину дана касније. У дане светковања у Дубоковцу се одржава и вашар.
 
Д.И./Радио Брод 
blank