blank

Центар за културу Шамац изложбом „Милица Бабић Андрић – живот и дјело“, поводом 130 година од рођења књижевног нобеловца Иве Андрића, отворио је културну манифестацију „Андрићеви дани“ 2022. година у Завичајном музеју у Травнику. Изложбу је отворила  директор Завичајног музеја Травник, Фатима Маслић, кустос родне куће Иве Андрића, Енес Шкрго и директор Центра за културу Шамац Миланка Благојевић из Шамца.

blank

Организатор изложбе је Завичајни музеј Травник, аутор изложбе је директор Центра за културу у Шамцу Миланка Благојевић, а коаутор Горан Никић из Центра за културу Шамац.

Подсјетимо да је ово једна од најзначајнијих манифестација овог типа у Босни и Херцеговини.

„Центар за културу је 9. октобра отворио културну манифестацију Андрићеви дани у Травнику изложбом о Милици Бабић коју смо припремали у склопу фестивала „Милица“. Ту су заједничке фотографије Милице и Андрића и радови ове умјетнице на пољу костимографије у тридесет година дугој каријери“, каже Благојевићева.

blank

Она је додала да је Милица Бабић Андрић опремила око 300 позоришних представа, опера и балета, била истакнути универзитетски професор и пионирка у филмској костимографији.

„Изложбу смо радили у сарадњи са музејом Народног позоришта у Београду, Музејом града Београда и Музејом позоришних умјетности Србије. Изузетна нам је част што смо се представили родном граду супруга Милице Бабић Андрић, Иве Андрића и надамо се да је ово тек почетак сарадње са Завичајним музејом у Травнику“, каже Благојевићева.

blank

Изложба „Милица Бабић Андрић – живот и дјело“ отворена је 9. октобра и биће постављена до 23. октобра 2022. године.

Светлана Павловић

blank