blank

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске и Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Србије, 15. септембра (четвртак) 2022. године у 12.00 часова у Бијељини  обиљежиће се  историјски догађај од републичког значаја „Дан српског јединства, слободе и националне заставе”, који заједно организују Република Српска и Република Србија.  

На овај дан је 15.септембра 1918.године пробијен је Солунски фронт.

Поводом овог обиљежавања предсједниа Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић даје слиједећу изјаву:

blank

„Ово је велики дан за Републику Српску и Србију и за цјелокупни српски народ, јер нема виших и важнијих вриједности од јединства нашег народа и слободе.

Српско јединство славимо јер оно подразумјева свијест о истој националној, вјерској, културној и цивилизацијској припадности, свијест о истим тежњама, циљевима и интересима, без обзира на географске просторе на којима живе Срби.

Славимо слободу, која је, кроз историју, кључна ријеч за српски народ.  Слобода је је добро које нам омогућава да уживамо у другим добрима. Слобода је највећа вриједност и никада није довољно на њу подсјећати. Само народ који је слободан има перспективу да се развија и напредује.

Славимо националну заставу као симбол славе, поноса и оданости, а која и на овај празник краси наше градове широм  Републике Српске.

Краљ Петар Први Карађорђевић, уручио је јуна и новембра 1911.  године 51 пуковску заставу својој војсци. Ниједна од тих застава није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања. Јунаци којима је повјерен задатак да се старају о тим заставама, прошли су све битке балканских и Првог светског рата, да би баш на 15.септембар 1918. године, јуришајући испод тих барјака, побједоносно кренули у пробој Солунског фронта.  Слава нашим великим, српским јунацима!

 Зато су барјактари гинули, али су заставе преживјеле.

Због њих, због свих других који су под том заставом, под тим именом, за ту славу, дали животе,  обиљежавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који нам јасно говори ко смо, одакле долазимо, и где идемо.

Због наведеног апелујем да се на дан обиљежавања овог догађаја (15.септембар) истакну  заставе Републике Српске на свим зградама републичких институција,локалних управа, јавних установа, приватних предузећа и објеката, као и на свим јавним мјестима (трговима, саобраћајницама и слично), са циљем да се покаже поштовање према застави као једном од најзначајнијих елемената државности.

Нека живи српско јединство, наша слобода и наша црвено-плаво-бијела тробојка!” истиче  министар Милуновић.

 

blank