blank

Истраживачки центар „Искон“ из Бањалуке завршио је пројекат „Српска народна ношња дервентског краја“ у оквиру којег је припремљена истоимена књига.

Аутори књиге су Дамир и Сандра Кљајић, а  садржи обједињене информације о дервентској народној ношњи те велики број старих фотографија  мјештана у народној ношњи, као и фотографије дијелова ношње које су сачували становници дервентских села.

blank

„Књига је настала прије свега са жељом да на једном мјесту буде приказан дио сачуваних старих фотографија и дијелова народне ношњи које још увијек чувају српске породице у дервентском крају као и да се на једном мјесту нађу све писане информације и сјећања мјештана о српској народној ношњи на ширем простору Дервенте“, каже Дамир Кљајић.

blank

blank

Додаје да је значај књиге прије свега у томе што се у њој налази и већи број фотографија које су настале прије Другог свјетског рата и које до сада нису презентоване широј јавности.

„Циљ пројекта је, осим стварања услова за очување народних ношњи дервентског краја, упознавање становника Дервенте са народним насљеђем. Осим тога,подаци о ношњи биће доступнији научним радницима, ђацима, студентима, посјетиоцима, туристима и грађанима Дервенте“, додаје Кљајић.

Пројекат је спровођен од 1. јануара 2019. до 28. фебруара 2021. године, а дио грађе прикупљен је између 2015. и 2017. године.

blank

Штампање књиге је у току, а суфинансирала је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а подршку су пружиле и институције локалне заједнице.

 

blank