blank

Манифестација “Шамачко љето”, пета по реду, ће се у Шамцу одржати од  18. јуна до 18. aвгуста, а  организује се у оквиру пројекта “Сјеверна капија”, суфинансираног од Европске уније и Савезне Републике Њемачке, у оквиру ширег EU4BusinessRecovery пројекта, речено је данас на конференцији за медије одржаној у Шамцу.

Координатор пројекта Велимир Андрић рекао је медијима да “Шамачко љето” реализује општина  Шамац, у партнерству са УГ ”Центар за промоцију европских вриједности – ЕУРО ПЛУС” из Добоја.

Његова укупна вриједност је 187.500 евра, од чега су Европска унија и Савезна Република Њемачка обезбиједиле 150.000 евра бесповратних средстава, а општина Шамац 37.500 евра. Пројекат “Сјеверна капија” се имплементира од 1. априла ове године и трајаће до 31. марта 2023. године, а главни циљ му је допринос опоравку, интеграцији и унапређењу туристичке понуде општине Шамац у периоду након пандемије коронавируса”, каже Андрић.

Говорећи на конференцији, начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да већ пету годину заредом организују “Шамачко љето” и да гарантују грађанима Шамца и околине добар провод у овим љетним данима. Манифестације које ће бити организоване у оквиру „Шамачког љета“ ће бити из различитих области. Одржаваће се на различитим локацијама, од Градског Кеја, Градског трга, мјесне заједнице Обудовац, па све до изложбеног простора Центра за културу у Шамцу.

blank

И овог пута ће на „Шамачком љету“ активно учешће узети невладин секторкако  би све обиловало догађајима из културе, спорта, образовања и свега онога што Шамац са својим грађанима може да представи током ових љетних дана”, каже Милићевић.

Он је додао да је ове године новина то што ће поред свих манифестација бити организована и   такмичарска регата Кајак Кану клуба, чиме се јачају њихови капацитети за даља такмичења и стварају предуслови за даље ангажовање млађе популације, када је ријеч о овој врсти спорта.

Ове године имамо значајну финансијску подршку кроз пројекат. То нам је врло битно, нарочито у контексту набавке нове опреме која ће се моћи користити при организацији ове и сличних манифестација. Унаприједићемо сарадњу са невладиним сектором на овом подручју, те створити одређене инфраструктурне предуслове за организовање сличних манифестација у наредним годинама“, каже Милићевић, додајући да је општина задњих пет година чинила озбиљне напоре да Шамац учине интересантним мјестом током љетних дана и да вјерује да су у томе успјели.

Директорka Центра за културу Шамац Миланка Благојевић, рекла је новинарима да је манифестација “Шамачко љето” једна од традиционалних манифестација којa се организује на подручју општине Шамац, а програм су конципирали на начин да су обухватили више области умјетности и спортских догађаја.

Почињемо са другим по реду сусретом ветерана у организацију КУД ”Иванин златни вез”, настављамо са најмлађим грађанима за које ћемо организовати петодневне радионице из различитих области. Имаћемо традиционалне мото сусрете у организацији Мото клуба “Викинг” који ће трајати од 24. до 26. јуна, затим изложбу слика академске сликарке Наташе Гојковић из Бања Луке која ће бити постављена у Галерији “Стари сат”, каже Благојевићева.

blank

Поред набројаних, Благојевићева је навела да током јула мјесеца грађане очекује и низ других манифестација, попут обиљежавања 15 година Плесног клуба “Принцесс” из Шамца, а једна од гошћи ће бити и еминентна глумица Светлана Цеца Бојковић, која долази у Шамац 27. јула са представом “Женски разговори”.

Очекује нас турнир у уличној кошарци 28. и 29. јула, затим  концерт Џенана Лончаревића на Градском кеју 30. јула. У Обудовцу ће бити организован турнир у одбојци на пијеску. Током августа имамо два гастро догађаја: “Фишијада” и “Котлићијада”, као и велики спортски догађај, такмичарскy регатy Кајак Кану клуба на мирним водама”, каже Благојевићева.

EU4BusinessRecovery у оквиру којег се имплементира и „Сјеверна капија“ је пројекат Европске уније који пружа подршку БиХ у ублажавању економских посљедица изазваних пандемијом ЦОВИД-19. Вриједан је 13,7 милиона евра, а заједнички га финансирају Европска унија (13 милиона) и Савезна Република Њемачка (700 хиљада). Имплементирају га ГИЗ, ИЛО и УНДП, од јануара 2021. до јуна 2023. године. Више на https://eu4business.ba.

За више информација о пројекту „Сјеверна капија“, молимо контактирајте:

Велимир Андрић, Начелник Одјељења за финансије Општинске управе општине Шамац

Тел/Емаил:  054 / 620 -260; velimir.andric@opstinasamac.org

 

blank