blank

Чланови Културно-умјетничког друштва /КУД/ „Лијешће“ вечерас су одржали традиционални Васкршњи концерт, уприличен поводом највећег хришћанског празника – Васкрсења Христовог.

У препуној сали Дома културе у Лијешћу, фолклораши овог друштва публици су се представили овдашњим и играма из Србије, а поред игре и пјесме приказали су и традиционалне ношње које су нераскидиво везане за фолклорно стваралаштво и овај крај.

blank

Предсједник КУД-а „Лијешће“ Борис Прпић, рекао је да се Васкршњи концерт одржава годинама, те да је постао препознатљив културни догађај Брода.

-Ово је традиција и за нас играче велика је част играти на овом концерту. Након двије године паузе, узроковане пандемијом Корона вируса, успјели смо окупити све екипе и нашој публици поклонити овај концерт-, изјавио је Прпић.

blank

На сцену је изашло укупно 113 играча КУД-а „Лијешће“. Трећи и други ансамбл извео је по три кореографије, док је први ансамбл, састављен махом од ветерана Друтва, извео двије кореографије.

-Наступили су и наши пријатељи, братски КУД „Душко Трифуновић“ које су извели двије кореографије. Велики је значај Васркршњег концерта за Друштво, наше село али и локалну заједницу. Дружимо се, његујемо пребогату културу и традицију нашег народа, окупљамо младе око правих вриједности, и ако је судити по посјећености сигурно смо на правом путу-, додао је Прпић.

Огранизатори концерта изразили су захвланост начелнику општине Брод, локалној Туристичкој организацији и Савјету мјесне заједнице Лијешће који су заједничким снагама допријенијели обнови Дома културе и сале коју користи КУД „Лијешће“.

Д.И.

blank