МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТИ ПЈЕСНИКА “ПРЉАЧА 2023” 5. АВГУСТА

0
113
blank
blank

Марина Матић из Србије (Поцерски Метковић) са пјесмом „Сава“, побједник је наградног конкурса за избор најбоље пјесме посвећене љепотама вода.

На наградни конкурс поводом 22. Међународних илинданских пјесничких сусрета „Прљача 2023“, које традиционално организује Српски књижевни клуб “Вихор“, стигло је 58 радова из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Бугарске, Хрватске, Њемачке и Швајцарске.

„Побједник у категорији шаљиве пјесме је Снежана Раковић из Бањалуке са пјесмом „Када је вода“, а у категорији „Укрински водени цвијет“ најбољом је проглашена пјесма „Последњи валцер“ Биљане Добриловић из Добоја“,  саопштили су из „Вихор-а“.   

blank

Похваљене су пјесме Кристине Милутин из Градишке, Драгице Драге Грбић из Вишеграда и Милорада Мише Ђурђевића из Дервенте.  

Најљепше пјесме о љепотама вода ове године бирао је трочлани жири на чијем је челу била проф. Далиборка Малешевић, проф. Саша Гајић и књижевница Недељка Ђукић Боројевић.

„Вихор“ ће већ 4. августа представити и двије збирке поезије Саше Гајића из Словеније, а које су штампане у издању клуба, а након чега ће Удружење европске академије српских наука и умјетности из Словеније додијелити признања заслужним појединцима и друге награде по реализованим књижевним конкурсима.

Из „Вихор-а“ су додали да ће манифестација „Прљача 2023“ бити одржана 5. августа у Центру за културу, а под покровитељством градоначелника Милорада Симића. 

ПН

blank