blank

 У Дервенти је данас служен помен Миловану Бјелошевићу Белом, професору, књижевнику и политичару, који је 21. маја 1992. године погинуо у одбрани родног села Доње Лупљанице.

blank
На гробу у Календеровцима цвијеће и вијенце положила је породица, начелник општине Дервента Милорад Симић, делегација Општинског одбора СДС-а и Српског књижевног клуба “Вихор” Дервента.

blank

Бјелошевић је књижевним радом почео да се бави као средњошколац, а прву књигу “Коби људске” објавила му је Заједница књижевних клубова Србије 1986. године, када је са групом истомишљеника обновио рад дервентског Књижевног клуба “Вихор”.

Дио његовог стваралаштва нашао се и у заједничкој збирци пјесама “Над Укрином вихор” у издању матичног клуба, а друга књига “Казивања Митра Липљанчанина” објављена му је 1988. године.

Пред сам рат Бјелошевић се потврдио и као врстан поета, објављујући самосталну збирку пјесама “Уклећа са липишта”.

Бјелошевић је ратне 1992. године дао пуни допринос отаџбинском рату стрпљењем и обављајући функцију првог предсједника Скупштине општине Српска Дервента.

Због мјера које је препоручио Републички штаб за ванредне ситуације за спречавање ширења вируса корона, данас неће бити одржано поетско вече у част овог књижевника, онако како је Клуб организовао претходних година.

blank

У помен Миловану Бјелошевићу Белом Клуб “Вихор” из Дервенте организовао је контакт са пјесницима из Прњавора, Шамца, Добоја и Дервенте који су говорили стихове родољубиве поезије, те доставили на адресу Клуба пјесме посвећене данашњем дану, које ће бити штампане у прегледу активности Клуба за ову годину.

 

Посавске новости 

blank