blank

Првог дана нове 2021. године Милорад Мишо Ђурђевић, књижевник, даровао је Српском књижевном клубу ”Вихор” Дервента 230 књига, у сврху опснивања и почетка постојања библиотеке Клуба.

Ријеч је о књигама које је Ђурђевић добио на дар од писаца и књижевника на многобројним књижевним манифестацијама на којима је лично учествовао (у Бања Луци, Прњавору, Добоју, Шамцу, Пелагићеву, Брчком, Бијељини, Приједору, Београду, Новом Саду, Вршцу, Врњачкој Бањи, Великом Поповцу, Бечеју, Нишу, Чачку…) успјешно представљајућу својим поетким и моралним стваралаштвом значај имена СрКК ”Вихор”, али и Дервенте као града који његује књижевну традицију и њене вриједности.

Књиге су у највећем броју самостална издања пјесника и писаца, заједничке збирке и зборници пјесама и књижевни часописи. Велики број књига посједује својеручно написане посвете, што представља неуобичајен ”приступ дару” да буде презентован јавности и као свједочење и сведочанство људске непосредности и искрености међусобних односа писаца.

blank

Као предсједник Управног одбора СрКК ”Вихор” Ђурђевић је приликом предаје дара истакао:

 ”Размишљања предсједника СрКК ”Вихор” Дервента Ненада Симића и моја да буде формирана библиотека Клуба безрезервно сам подржао дарујући Клубу 230 Књига, ово и из разлога што је СрКК ”Вихор” Дервента у овом облику регистрован од 1995. године, захвално постоји и опстаје ево тридесет прву годину, постигавши значајне успјехе и примивши лично и/или по члановима многобројне значајне награде и похвале на многим међународним манифестацијама у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Србији и шире (Швајцарска Хрватска, Њемачка,…), па цијеним да су се напокон стекли услови да и Клуб има мјесто гдје ће поменуто, уз многобројна самостална и заједничка остварења чланова СрКК ”Вихор”,  бити на прописан начин уписано и похрањено ради доступности читаоцима и љубитељима лијепо писане ријечи.

Додуше, СрКК ”Вихор” још не располаже адекватним простором за своје пуно ”унутрашње” дјеловање и окупљења чланова, али оснивање библиотеке ће, искрено вјерујем, бити иницијални корак да дароване књиге ускоро буду разврстане и смјештене у складу са библиотечким правилима, са основном сврхом и циљем да дервентска омладина, коју краси несвакидашњи квалитет у литерарном стваралаштву, и чланови Клуба, као и немали број писаца искрених пријатеља Клуба, поред градске и библиотека у основним и средњим школама сада имају и сопствени кутак за размјену и унапређење личног стваралаштва.

Дарованом број Књига са задовољством душе придружио сам и осам самосталних збирки пјесама, три романа и једанаест сликовница које сам као аутор изњедрио и објавио на моју и радост мојих пријатеља из Клуба и клубова широм Републике Српске, Србије…”, рекао је Ђурђевић и изразио надање да ће многи читаоци својим примјером квалитетно увећати број књига које ће посједовати Библиотека Српског књижевног клуба ”Вихор” Дервента.

 

blank