blank

Дан побједе над фашизмом, 9.мај у Модричи je обиљежен  полагањем вијенаца испред Споменика погинулим жртавама фашистичког терора у Градском парку.

Цвијеће на Спомен костурницу положили су представници oпштине Модрича Удружења Субнор-а, народни посланик у Влади Републике Српске, те представници јавних предузећа, установа, удружења, политичких партија и остали присутни.

blank

Модрича је дала велики допринос у Народно-ослободилачком рату од 1941-1945. године. У јединицама НОР-а налазило се око 850 бораца, од којих је 224 погинуло.

blank

Начелник општине Јовица Радуловић је са данашњег обиљежавања упутио поруку мира и толеранције, те истакао: „Други свјетски рат је оставио многе посљедице и на наш народ.

Веома је битно да будуће генерације знају шта се десило не само на подручју Европе, него и на нашој општини, какви су монструозни злочини почињени премо цивилном становништву и најмлађима. Култура сјећања мора бити заснована на чињеницама, јер истина је само једна. Ако будемо задржали културу традиције и сјећања  на основу чињеница и доказа који су непобитни, успјећемо очувати сјећање на страдале у Другом свјетском рату“, рекао је начелник.

blank

blank

О значају датума говорио је магистар историје Ђорђе Нијемчевић. „У знак сјећања и захвалности на погинуле борце из НОР-а, див хероје, грађани Модриче подигли су   овај споменик у Градском парку, а спомен обиљежја се налазе и  и у многим мјесним заједницама на подручју локалне заједнице”,  истакао је Нијемчевић.

Извор: Општина Модрича 

blank