МЈЕСНА ЗАЈЕДНИЦА ГРК – СЛУЖЕН ПОМЕН ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА 

0
12
blank
blank
Испред спомен-обиљежја у Грку данас је служен парастос и положени су вијенци за 14 бораца Војске Републике Српске из овог села, погинулих у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.
 
Предсједник предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић у обраћању присутнима нагласио је како је потребно чувати сјећање на погинуле борце, јер само тако се од заборава чува њихов допринос у одбрани и стварању Републике Српске.
 
blank
 
-Почетком јула 1992.године на овом подручју водиле су се крваве и жестоке битке за ослобођење цјелокупне територије општине Брод. Ових првих јулских дана најжешће борбе за ослобођење Грка водиле су се код Грчког гробља. На овом правцу, у садејству са осталим јединицама Војске Републике Српске/ВРС/, дејствовала је и једна од наших најславнијих бригада, 16. Крајишка моторизована бригада 1. Крајишког корпуса ВРС. Грк је ослобођен и тиме су створени услови за даље напредовање и ослобађање наших села-, казао је Видић подсјетивши да је цјелокупни простор општине Брод ослобођен 7. октобра 1992.године.
 
blank
 
Истакао је да тридесетдвије године живимо у миру и слободи у својој Републици Српској коју су, прије свега, створили борци ВРС и припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
 
-Наша је обавеза да чувамо оно што су они створили, да очувамо наше јединство и Републику Српску и да се боримо за унапређење положаја борачке популације! Прије свега породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, а посебно демобилисаних бораца ВРС-, нагласио је Видић.
 
Навео је да су, у сарадњи са општином Брод, у протеклом периоду вршили реконструкцију и уређење спомен-обиљежја погинулим борцима ВРС.
-Једно се налази кругу Рафинерија нафте, а радове на реконструкцији је са 50% потребних средстава финасирало и ово предузеће. Затим спомен-обиљежје на мјесту масовне гробнице, на Градском гробљу у Броду, док је споменик погинулим борцима ВРС из Доњег Клакара, који се налазио у дворишту основне школе „Браћа Дујић“, пренијет у порту цркве посвећене Светом кнезу Лазару и биће у потпуности завршен до краја ове године-, навео је Видић.
 
blank
 
Парастосу у Грку присуствовао је начелник општине Брод Зоран Видић који је овом приликом нагласио да је задатак свих нас да његујемо културу памћења и сјећања.
 
-Ми из Брода смо широм Републике Српске познати по основу наше културе памћења и сјећања. С поносом можемо рећи да у свакој мјесној заједници имамо изграђено спомен-обиљежје погинулим борцима који су своје животе дали за нашу слободу. Да би ми могли овдје мирно да живимо, да обављамо наше функције и да се боримо за напредак-, напоменуо је начелник Видић.
 
blank
 
Истакао је задовољство да, када је ријеч о догађајима из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, на подручју Брода постоји континуитет у раду без обзира ко је био на власти у протеклих нешто више од три деценије.
 
-Увјек су се обнављала и одржавала спомен-обиљежја и мени је лично част што сам и ја дио тога, како раније тако и сада. Предсједник бродске Борачке организације је рекао да се кренуло у реконструкцију појединих споменика и ми ћемо тај посао наставити и у наредном периоду-, рекао је начелник Видић и додао:
 
-Сваки дан требамо се сјећати наших погинулих бораца и борца умрлих након рата, али исто тако показивати нашој дјеци, будућим генерацијама, како се треба његовати и поштовати прошлост и жртве које је српски народ имао на овим просторима.
 
blank
 
Након молитвеног помена, који је служио свештеник Алекса Куђевић, вијенце и цвијеће код спомен- обиљежја положили су чланови породица погинулих, делагација општине Брод, Борачке и мјесне организације бораца, Савјета мјесне заједнице те политичких странака.
 
Извор: Радио Брод 
blank